V PRIČAKOVANJU VLADNEGA SOGLASJA K VPISNIM MESTOM: Janša za povečanje mest na medicini

Slovenija

Predstavniki univerz so na četrtkovem srečanju s premierjem Janezom Janšo in predstavniki gospodarstva pozvali, naj vlada čim prej poda soglasje k vpisnim mestom na visokošolske zavode, nato pa si lahko vzamejo tudi dovolj časa, da opravijo temeljit strateški razmislek o tem, katera vpisna študijska mesta potrebujemo. Ta je potreben, so se strinjali navzoči.

Rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič je namreč spomnil, da bodo imeli visokošolski zavodi kmalu informativne dneve, na katerih morajo študentom predstaviti tudi število vpisnih mest v posameznih programih, zato je nujno, da vlada soglasje k vpisnim mestom poda pravočasno. Če tega ne bo naredila, bo pritisk, ki ga v tem času epidemije že tako ali tako doživljajo dijaki, še večji, je dejal. Nekateri udeleženci pogovora so sicer nasprotno menili, da večjih težav zaradi tega na informativnih dnevih ne bo.

Kačič je opozoril, da je bil predlog soglasja k vpisnim mestom že usklajen z vlado. Dva meseca so ga namreč usklajevali s pristojnimi ministrstvi, podatki o razpisnih mestih pa so tudi del pogodbe o financiranju, ki jih imajo univerze z državo, je dejal.

Na UP ravno obravnavajo nove pogodbe o financiranju

Rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar je spomnila, da so na univerzi trenutno v času obravnave nove štiriletne pogodbe o financiranju, pri čemer so ena od prilog tudi pogajanja o številu razpisnih mest. "V letu 2021 se lahko tako skupaj izpogajamo o drugačnem številu razpisnih mest," je dejala.

Tudi rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič je menil, da se s podajo soglasja mudi. "Nismo pet minut pred 12. uro, ampak pet minut čez," je dejal.

Janša je povedal, da je vlada predlog soglasja v obravnavo dobila pozno, oseba, ki je za to kriva, pa je bila danes razrešena, je dejal. Zagotovil je, da je vlada predlog do zdaj obravnavala po najhitrejši možni poslovniški formalni proti. "Lahko bi ga dali na sejo mimo procedure in tako kršili pravila, a vlada tega ne dela, ker ministri hočejo vedeti, o čem odločajo," je dejal.

Vlada je s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport danes razrešila Jureta Gašpariča, na njegovo mesto pa imenovala Mitjo Slavinca.

Janša je spomnil, da je vlada pred leti enkrat soglasje k razpisu za vpis že zavrnila, zaradi česar je moralo ministrstvo z univerzami v enem tednu uskladiti nov predlog, ki je bil za 20 odstotkov drugačen. Tokrat vlada ne bo ravnala na tak način, a je treba nekatere stvari popraviti, je dejal.

Preveč je pravnikov, premalo zdravnikov

Predstavniki visokošolskih zavodov in gospodarstva, ki so se udeležili popoldanskega srečanja s premierjem na Brdu pri Kranju, so se sicer strinjali, da je strateški razmislek o razpisnih mestih potreben, pri njem pa so pripravljeni tudi aktivno sodelovati. Del razmisleka so opravili že včeraj.

V razpravi je premier opozoril, da so pri nekaterih poklicih na trgu dela presežki, pri čemer izstopajo diplomanti poslovnih in upravnih ved ter prava, minister za delo Janez Cigler Kralj pa je dodatno izpostavil še diplomante družbenih ved, novinarstva in informacijske znanosti.

Na drugi strani je po besedah ministra med delodajalci največ povpraševanja po diplomantih s področja zdravstva in socialnih ved, kar naj bi bila predvsem posledica prenizkega števila vpisnih mest. Janša je namreč opozoril, da denimo pri medicini prijave za študij za dvakrat presegajo število razpisanih vpisnih mest. Prav na področju zdravstva in socialnega varstva bodo po besedah ministra za delo tudi v prihodnje največje potrebe po kadrih, poleg tega pa je omenil še področje informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Janez Janša

Država sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte je povedala, da naj bi po predlogu razpisa za vpis obe medicinski fakulteti vpisali 261 študentov medicine, kar pa še zdaleč ne zadostuje. Zato se je treba pogovarjati, kako bi ta vpis povečali.

Vpis na medicinskih fakultetah je mogoče dvigniti le, če se zgradi novo fakulteto, a nato je treba dobiti še profesorje, saj se ti zaradi plač raje odločajo za delo na klinikah, je dejal rektor ljubljanske univerze Papič.

Janša mu je odgovoril, da ga nihče ne bo prepričal, da medicinska fakulteta v Ljubljani, ki je pred leti že vpisala 50 študentov več, ne bi mogla razpisati še dodatnih 50 vpisnih mest, posebej ob dejstvu, da veliko ljudi nima osebnega družinskega zdravnika. Vlada tega ne bo tolerirala, "zato se bomo usedli, zagotovili dodatna sredstva in vpisali dodatne študente", je dejal.

Papič mu je odgovoril, da že obstaja delovna skupina, v kateri sodelujeta tudi ministrstvo za zdravje in ministrstvo za izobraževanje. Predlaga, da se skupina sestane v najkrajšem možnem času, saj da je rešitev mogoče najti zelo hitro.

Treba je promovirati vajeniški sistem

Od predstavnikov gospodarstva je gospodarski minister Zdravko Počivalšek ocenil, da je slovenski izobraževalni sistem dober, a da ima težave s hitrostjo prilagajanja. Njegova glavna pomanjkljivost je tudi premajhna vpetost v mednarodne tokove in nizek delež študentov, ki del študija opravijo v tujini. Bolj bo treba po oceni ministra razviti tudi dualni sistem izobraževanja, kot je na primer vajeništvo, povečati sodelovanje med univerzami in gospodarstvom ter bolj promovirati programe, kjer je interes za študij manjši od potreb.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je kot težavo na trgu dela izpostavil pomanjkanje poklicno izobraženih ljudi. "Zato je treba začeti promovirat vajeniški sistem in ga narediti modernega," je dejal. Nujno se mu tudi zdi, da bi študenti v času študija nekaj časa preživeli v gospodarstvu.

Janša je na koncu povedal, da četrtkov posvet na obravnavano tematiko ni zadnji. Vlada je obravnavo predloga soglasja k razpisu za vpisna mesta na visokošolskih zavodih obravnavala včeraj, a dokončne odločitve ni sprejela. Kot je po seji povedal Janša, je želela še prej slišati mnenja predstavnikov šolstva in gospodarstva na Brdu pri Kranju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija