V PREISKAVI TUDI CEPIVO JOHNSON & JOHNSON: Več primerov nastanka krvnih strdkov, eden smrten

Svet

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes sporočila, da je začela preiskavo morebitne povezave med cepivom proti covidu-19 proizvajalca Johnson & Johnson in krvnimi strdki. Gre za štiri primere, od tega je bil en smrten. Prihodnji teden bo v Slovenijo prišlo 7000 odmerkov cepiva podjetja Johnson & Johnson, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Poleg na NIJZ pričakujejo še 40.950 odmerkov cepiva proizvajalca Pfizer in BioNTech ter 4800 odmerkov cepiva podjetja AstraZeneca.

Ema je sporočila, da je odbor za varnost zdravil začel pregled, med katerim bo ocenil poročila o trombemboličnih dogodkih pri ljudeh, ki so se cepili s tem cepivom. Gre za štiri resne primere neobičajnih krvnih strdkov z nizkimi trombociti po cepljenju s cepivom Johnson & Johnson.

Kot so sporočil iz Eme, se je en primer zgodil med kliničnim testiranjem, trije pa med cepljenjem v ZDA. Eden od njih je bil smrten.

Ema je uporabo cepiva Johnson & Johnsona v EU odobrila 11. marca, cepljenje pa se bo začelo še ta mesec.

Ema preiskavo začenja nekaj dni po tistem, ko je sporočila, da gre pri podobnih krvnih strdkih po cepljenju s cepivom AstraZenece za redek stranski učinek.

Agencije je sicer danes še razširila preiskavo cepiva AstraZenece. Kot so pojasnili, preiskujejo pet primerov sindroma kapilarnega prepuščanja, pri katerem prihaja do uhajanja tekočine iz krvnih žil, kar povzroča otekanje tkiva in padec krvnega tlaka. Cepivi Johnson & Johnsona in AstraZenece uporabljata podobno adenovirusno vektorsko tehnologijo.

Na NIJZ pričakujejo, da bodo v prihodnjem tednu izpolnili vsa naročila cepilnih centrov. Starejšim od 65 let, stanovalcem domov za starejše in posebej kroničnim bolnikom bo namenjenih 53.854 odmerkov mRNA cepiva. Okoli 2700 odmerkov cepiva AstraZeneca pa bo namenjenih starejšim od 60 let.

V tem tednu je sicer Slovenija prišlo 55.350 odmerkov cepiva. V sredo je tako NIJZ prejel 40.950 odmerkov cepiva podjetja Pfizer, v četrtek pa 14.400 odmerkov cepiva Moderna.

V centralnem skladišču pa ostaja 2000 odmerkov cepiva Moderne, ki je rezervirano za cepljenje z drugim odmerkom, in 14.400 odmerkov, ki so jih prejeli ta četrtek. Prav tako imajo tudi 19.700 odmerkov cepiva podjetja AstraZeneca, ki bo izdano v naslednjem tednu in je rezervirano za cepljenje z drugim odmerkom. Spremembe, povezane z dodatnimi sporočili cepilnih centrov, so mogoče, so sporočili. Nekatera naročila morajo še preveriti, so dodali.

Do sedaj ima Slovenija, kakor tudi vse druge države članice EU, podpisano eno pogodbo s podjetjem Johnson&Johnson, in sicer za dobavo 938.899 odmerkov, so navedli na ministrstvu za zdravje.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da se tako kot pri cepivih ostalih proizvajalcev tudi pri uporabi cepiva Johnson & Johnson upošteva nacionalna strategija cepljenja proti covidu-19. Kot je še dejal, je cepiva v Sloveniji premalo, da bi lahko izbirali med različnimi cepivi, zato se bo to cepivo razdelilo skladno s potrebami.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  10 .04. 2021 ob  00: 35
Kmalu bo tudi Dr. Oetker zacel izdelovati cepiva :-)