V PORTOROŽU TRADICIONALNO SREČANJE BIVŠIH INTERNIRANK: Slavnostni govornik bo Borut Pahor

Piran

V Portorožu bo danes potekala 59. slovesnost ob vseslovenskem srečanju bivših internirank in internirancev, političnih zapornic in zapornikov nacifašističnih taborišč in zaporov, izgnancev ter ukradenih otrok, njihovih svojcev in prijateljev. Slavnostni govornik bo predsednik republike Borut Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj dogodka.

Na slovesnosti, ki bo letos potekala pod naslovom Obrazi Ravensbrücka, s podnaslovom Preživele smo, spominjamo se še, bodo prek kratkih portretov posameznih nekdanjih taboriščnic, pokojnih in še živih, obudili spomin na vzroke, zaradi katerih jim je bila odvzeta prostost, ter na trpljenje in razčlovečenje v taborišču. Hkrati bo to opomin, kako krhek je lahko mir v razmerah, v katerih živimo, so zapisali v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB, ki dogodek organizira.

V kulturnem programu, ki bo stkan v opomin iz spominov žrtev nesmiselnih vojn in pravičnega upora, bodo sodelovali orkester Slovenske vojske s solisti, tenorist Martin Sušnik, sopranistka Tina Debevec, pevca Slavko Ivančič in Marjetka Popovska, dramski igralec Domen Valič in voditeljica Lina Potočki Vozny. Prireditev bodo soustvarjale projekcije filmskih spominov, nastalih v produkciji TV Medvode.

Organizatorji bodo sicer zagotovili ustrezno varnostno razdaljo med udeleženci, ki bodo vsi nosili zaščitne maske.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija