V PORTOROŽU TRADICIONALNO OB SLOVENSKEM DNEVU POMORSTVA: Govornica bo Alenka Bratušek

Piran

Ob današnjem slovenskem dnevu pomorstva bo popoldne v Portorožu v organizaciji Uprave RS za pomorstvo potekala tradicionalna slovesnost v spomin na sprejem resolucije o pomorski usmeritvi države marca 1991. Govornica bo ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Resolucija o pomorski usmeritvi države izpostavlja pomen ohranjanja in razvoja pomorstva, pa tudi prostorske omejitve slovenskega morja in obale. 6. marca 1991 jo je sprejela takratna slovenska skupščina.

Iz dokumenta izhaja zaveza, da bo Slovenija vodila gospodarsko in razvojno politiko, ki bo tudi pomorsko usmerjena. Zaradi tega bo med drugim podpirala razvoj koprskega pristanišča ter prek njega usmerjenega tranzitnega in kopenskega prometa. V dokumentu piše tudi, da bo Slovenija upoštevala mednarodne dogovore o pomorstvu.

Poleg tega resolucija zavezuje državo k skrbi za obalno območje, ki je prostorsko omejeno, in za ohranjanje naravne ter kulturne dediščine v tem prostoru.

Poleg slovenskega dneva pomorstva sicer 20. maja obeležujemo tudi evropski dan pomorstva. S tem dnevom želi EU dvigniti zavest o pomenu morja med državljani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  07 .03. 2024 ob  11: 11
Dan pomorstva

Vsem bivšim in sedanjim dijakom Pomorske šole, vsem, ki delujejo v pomorskih dejavnostih, pomorskih agencijah in društvih, vsem morjeplovcem na bližnjih in daljnih morjih želim ob današnjemu prazniku, vse najboljše, dobre delovne pogoje in plače ter vsem"mirno morje"...