V PORTOROŽU SE JE ZAČELO ZASEDANJE UPRAVNEGA ODBORA FRONTEXA: Beseda bo tekla tudi o razmerah na zunanjih mejah EU (VIDEO)

Piran

V okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU se je v Portorožu danes začelo dvodnevno zasedanje upravnega odbora Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex), ki ga je z uvodnim nagovorom odprl notranji minister Aleš Hojs. V ospredju razprave so razmere na zunanjih mejah EU, zlasti v luči dogajanja v Afganistanu in Belorusiji.

Hojs je v imenu držav članic dejal, da od agencije veliko pričakuje, še zlasti, ker so med prioritetami slovenskega predsedovanja prav teme, povezane s krepitvijo schengenskega območja in celovitega upravljanja z migracijami, so sporočili iz Generalne policijske uprave.

"Pričakovanja so velika, države članice smo si enotne, da moramo ustrezno varovati zunanjo mejo EU, pri čemer ima pomembno vlogo prav Frontex, ki mora pomagati državam članicam pod pritiskom," je dejal in kot prav tako pomembno izpostavil delovanje agencije v tretjih državah, denimo na Zahodnem Balkanu.

Med temami, ki so v središču pozornosti tako agencije kot celotne EU je izpostavil je tudi razmere na zunanji meji EU z Belorusijo in v Afganistanu.

Tako Hojs kot predsedujoči upravnemu odboru Frontexa Marko Gašperlin in njen izvršni direktor Fabrice Leggeri so izražali zadovoljstvo, da po dolgem obdobju sestanek odbora poteka v živo. Udeleženci imajo na dnevnem redu skoraj 30 točk.

Da se pri tem ne bodo mogli izogniti oceni aktualnih razmer, predvsem na vzhodnih kopenskih mejah EU in v povezavi s potencialnimi migracijskimi pritiski iz Afganistana, sta že v izjavah pred začetkom zasedanja napovedala tudi Gašperlin in Leggeri.

Več časa pa želijo po besedah Gašperlina nameniti tudi implementaciji posameznih določb uredbe, ki naj bi povečala učinkovitost držav in agencije na področju nadzora zunanjih meja in vračanja.

Leggeri je poudaril, da je na evropskih zunanjih mejah in preko njih trenutno angažiranih več kot 2.000 policistov iz vse Evrope, skupaj s 189 patruljnimi vozili in 48 plovili, vključno z enotami v Litvi in Latviji, ki so jih tja poleti napotili zaradi pritiska migrantov iz Belorusije.

Gre za stalno sestavo Frontexa, in prav njen vpoklic in prvo neposredno praktično izkušnjo je Hojs v izjavi pred začetkom zasedanja izpostavil kot izjemno zahtevno nalogo agencije v zadnjem obdobju.

Leggeri pa je kasneje izpostavil, da je zavezanost uradnikov Frontexa varovanju območja svobode, varnosti in pravice tesno povezana z motom slovenskega predsedovanja: Skupaj. Odporna. Evropa. "Ena od komponent močnejše in odporne Evrope je tudi učinkovito upravljanje zunanjih meja. Zato skupaj pošiljamo glasno sporočilo, da evropske meje varujemo in da smo odločni, da jih zaščitimo pred hibridnimi grožnjami, katerih cilj je destabilizacija Evrope," je dejal.

Kar nekaj točk dnevnega reda pa je namenjeno tudi vprašanjem temeljnih človekovih pravic, med katerimi je tudi priprava akcijskega načrta za izvedbo strategije, ki je bila nedavno sprejeta za to področje.

Hojs je v izjavi pred zasedanjem dejal, da so po njegovem prepričanju kritike na račun Frontexovega varovanja zunanje meje EU neupravičene in izpostavil, da je potrebno zavedanje, da je Frontex trenutno edina varnostna sila, s katero razpolaga Evropa.

Odbor bo razpravljal tudi o aktualnih operativnih zadevah in o tem, kako bi bolj izrabili finančne, kadrovske in tehnične vire. Nekaj pozornosti pa bodo namenili pripravam na dve izredni zasedanji upravnega odbora, ki sta predvideni v oktobru, na enem naj bi tudi izvolili tri namestnike izvršnega direktorja agencije.

Gre za redno zasedanje upravnega odbora agencije, ki ga tokrat gosti Slovenija kot trenutno predsedujoča Svetu EU. S tem se ponovno oživlja tradicija - sicer zaradi pandemije covida-19 prekinjena v času predsedovanja Hrvaške, Nemčije in Portugalske -, da predsedujoča država gosti eno od zasedanj upravnega odbora.

Odbor sestavljajo po en visoki predstavnik mejne policije oziroma sorodne službe iz držav članic EU in pridruženih schengenskih držav ter dva predstavnika Evropske komisije, na seji pa poleg vodstva agencije sodelujejo tudi gostje, tokrat iz Evropskega parlamenta, Agencije EU za temeljne pravice (FRA) in t. i. sestrskih agencij (Europol, Easo in EU-LISA).

Sestanke vodi izvoljeni predsednik odbora, ki je že drugi zaporedni mandat član iz Slovenije, Marko Gašperlin.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  22 .09. 2021 ob  10: 06
je nepreklicno odstopljeni videl kakšno svinjo
Martin Kacur |  21 .09. 2021 ob  20: 38
Spet nam Hojs sramoto dela.