V PORTOROŽU PRIČETEK NAJVEČJEGA EVROPSKEGA MATEMATIČNEGA KONGRESA DOSLEJ: "Presegli smo vsa pričakovanja" (VIDEO)

Piran

V Grand Hotelu Bernardin se je danes zjutraj z otvoritveno slovesnostjo pričel 8. Evropski kongres matematike – 8ECM. Od 20. do 26. junija se bo enega največjih znanstvenih dogodkov na področju matematike udeležilo več kot 1700 matematikov iz 79 držav. S tem je 8ECM postal tudi največji kongres doslej, organizatorje pa razveseljuje predvsem to, da bo njegov del tudi zajetno število študentov.

"Evropski kongres matematike je najprestižnejši znanstveni dogodek na področju matematike v Evropi in gostovanje takšnega dogodka v Sloveniji postavlja znanost nasploh, še toliko bolj pa matematiko, na ustrezno raven z razvitim svetom, z vodilnimi evropskimi državami," je ob začetku kongresa ponosno povedala prof. dr. Klavdija Kutnar, rektorica Univerze na Primorskem (UP), sicer gostiteljice 8ECM.

S ponosom jo še posebej navdaja dejstvo, da bo v tem tednu v Portorožu potekal največji evropski matematični kongres doslej. Trenutno je namreč registriranih 1766 udeležencev, prijave pa po besedah Kutnarjeve še kar prihajajo. "Presegli smo vsa pričakovanja. Do tega trenutka je za največji ECM veljal prvi kongres v Parizu s 1200 udeleženci. Letos so torej številke mnogo večje. Ne le udeležencev, ampak tudi prijavljenih prispevkov –  teh bo v različnih sekcijah predstavljenih 1058, od mini simpozijev do plenarnih in vabljenih predavanj ter predavanj za splošno javnost," je pojasnila rektorica UP. Med njimi velja posebej izpostaviti intervju z dr. Jean-Pierrom Bouguignonom, predsednikom Evropskega raziskovalnega sveta - ERC, ki bo v petek, 25. junija, ob 16.00. Intervju bo opravil Günter Ziegler, predsednik Freie Universität Berlin in bo predvajan preko spleta.

Predvsem razveseljuje podatek o številu udeležencev iz študentskih vrst. Predavanja bo poslušalo kar 350 študentov, navadno pa so te številke veliko manjše. Udeleženci kongresa sicer prihajajo iz 79 držav z vseh celin, največ iz Italije, Slovenije, Nemčije, Španije, Velike Britanije in drugih evropskih držav, pa tudi iz ZDA, Rusije in Kitajske. 8ECM bo zaradi pandemije koronavirusa potekal pretežno virtualno, v Portorož pa je vseeno prispelo približno 100 udeležencev. Ravno iz tega razloga bodo nekatere mini simpozije izvedli na hibriden način.

Kongres bo gostil vrhunska imena s področja matematike, med katerimi so tudi dobitniki najvišjih priznanj v matematiki - Fieldsove in Abelove nagrade. Na današnji otvoritveni slovesnosti so predstavili tudi letošnje nagrajence Evropskega matematičnega združenja (EMS), nagrade Felixa Kleina in nagrade Otta Neugebauerja. Dobitnica slednje, prof. dr. Karine Chemla, je prisotna tudi v Portorožu in bo svoje predavanje izvedla v četrtek, 24. junija, ob 14.50.

prof. dr. Klavdija Kutnar (levo) in prof. dr. Karine Chemla

V Portorožu bo sicer moč prisluhniti tudi vabljenemu predavatelju prof. dr. Alekseyju Kostenku, ki bo predaval 22. junija ob 14.00, prof. dr. Bojanu Moharju, ki bo predaval za splošno javnost 22. junija ob 21.00, plenarnemu predavatelju akad. prof. dr. Francu Forstneriču, ki bo imel predavanje 23. junija ob 9.00 ter Fieldsovemu nagrajencu prof. dr. Andreiju Okounkovu, ki bo izvedel predavanje za splošno javnost 24. junija ob 19.00. Danes ob 12.00 pa je svoje predavanje že imel plenarni predavatelj prof. dr. Umberto Zannier.

Otvoritvena slovesnost, 8. Evropski kongres matematike from vZIVO.si on Vimeo.

Odprli tudi več razstav

Za udeležence, ki so pripotovali v Portorož, so organizatorji pripravili tudi pester spremljevalni program, ki jim bo popestril bivanje. Že pred uradno otvoritvijo kongresa so v nedeljo organizirali otvoritev razstav in si skupaj z udeleženci ogledali dve razstavi. Prisotne so pozdravili predsednik organizacijskega odbora prof. dr. Tomaž Pisanski, rektorica Univerze na Primorskem prof. dr. Klavdija Kutnar in župan Občine Piran Đenio Zadković, vsi organizatorji razstav pa so predstavili svoje razstave, ki si jih je moč ogledati v treh obalnih občinah, poleg Pirana še v Izoli in v Kopru. Ostale si bodo udeleženci lahko ogledali v naslednjih dneh.

Kongres spremljajo naslednje razstave, na katere so vabljeni tudi zunanji obiskovalci:

Ženske v matematiki po Evropi - galerija portretov (Avla Armerije v Kopru),

Pet slovenskih matematikov (Hotel Bernardin v Portorožu),

Matematične znamke (Hotel Bernardin v Portorožu),

Matematika v barvah – virtualna razstava Bodgana Sobana (galerija De Montfort v Portorožu),

Matematika v sliki (galerija De Montfort v Portorožu),

Umetniška razstava "X" (galerija Alga v Izoli),

Naključna umetnost (galerija De Montfort v Portorožu).

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija