V PORTOROŽU O OTROCIH, KI SO ŽRTVE SPOLNIH ZLORAB: Ministrstvo pripravilo tudi protokola za ravnanje ob zaznavi nasilja v šolah

Piran

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je na usposabljanju vodstvenih in strokovnih delavcev osnovnih šol o obravnavi otrok, ki so bili žrtve ali priče spolnih zlorab, poudaril pomen sodelovanja s šolami pri obravnavi otrok v Hiši za otroke, predvsem zaradi izmenjave informacij in podpore otroku ter staršem, so sporočili z ministrstva.

Šolski prostor mora biti varno in spodbudno okolje, kjer bo tudi priložnost, da lahko otrok komu izpove svoje morebitne stiske, je na prvem usposabljanju vodstvenih in strokovnih delavcev osnovnih šol o obravnavi otrok, ki so bili žrtve ali priče spolnih zlorab, je uvodoma dejal Felda.

Preprečevanju nasilja tudi sicer v Sloveniji namenjamo veliko pozornosti. Ko pride do nasilja, je treba žrtvam nuditi ustrezno obravnavo, varstvo, pomoč in zaščito, urejeno na sistemski in izvedbeni ravni. Nasilje lahko preprečujemo in ustavljamo le z ničelno toleranco do nasilja, kar pomeni, da vse oblike in vrste nasilja dosledno ustavljamo, na njih opozarjamo in jih preprečujemo, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Delovanje proti nasilju je skupna naloga celotne družbe, dolžnost in odgovornost pa je vsekakor tudi na posameznici in posamezniku, da ustrezno ukrepa, ko opazi nasilje. Otroci pa preživijo veliko časa v šolskem okolju, zato mora biti šolski prostor varno in spodbudno okolje, kraj, kjer bo tudi priložnost, da lahko otrok komu izpove svoje morebitne stiske. Zato je bistveno, da strokovni delavci otroka slišite in ukrepate," je še dejal Felda.

Slovenija je pri izboljšanju obravnave, položaja in zaščite žrtev nasilja v zadnjem desetletnem obdobju posodobila ustrezno zakonodajo ter sprejela, ratificirala in implementirala vse pomembne deklaracije, konvencije in sporazume, ki urejajo omenjeno problematiko.

Razvila je široko in raznoliko mrežo različnih programov preprečevanja in obravnave nasilja, a moramo to mrežo nenehno vzdrževati in dograjevati, hkrati pa razvijati nove programe, usposabljanja in izobraževanja, ki bodo odgovarjali na nastale potrebe, so zapisali na ministrstvu.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je med drugim pripravilo protokola za ravnanje ob zaznavi in obravnavi medvrstniškega nasilja v vzgojno-izobraževalnih zavodih in za ravnanje ob zaznavi in obravnavi spolnega nasilja in spolnega nadlegovanja v zavodih.

Za strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju je na voljo podporno okolje, vključno s programi usposabljanj in strokovnim gradivom za obravnavo nasilja. Prav tako so pripravili pravilnik o obravnavi nasilja v družini za vzgojno-izobraževalne zavode, v katerem je predpisano, kako morajo ravnati zaposleni, ki izvajajo javno veljavne programe izobraževanja, ob zaznavi nasilja nad otrokom v družini.

Aktivno sodeluje tudi pri pripravi nove resolucije o nacionalnem programu preprečevanja nasilja v družini in nasilja nad ženskami, ki prinaša pomembne premike pri obravnavi nasilja. Dokument je trenutno v medresorskem usklajevanju.

Usposabljanje se sicer izvaja v okviru projekta Hiša za otroke, ki ga sofinancira Norveški finančni mehanizem. Namen projekta je strokovnim delavcem in drugim zaposlenim na šolah predstaviti Hišo za otroke, spregovoriti o tem, kaj je spolna zloraba otroka, kako ravnati, ko pride do razkritja, in predstaviti vlogo centrov za socialno delo in policije v postopkih po razkritju spolne zlorabe otroka.

Ministrstvo je v sodelovanju z ministrstvoma za pravosodje ter za kohezijo in regionalni razvoj pripravilo serijo šestih tovrstnih regijsko organiziranih usposabljanj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  06 .12. 2023 ob  16: 58
So poklicali tudi predstavnike rimokatoliške cerkve?