V Portorožu na ogled "vse sorte" umetnost

Portorož bo do konca poletja gostil razstavo vsestranskega umetnika Jilla Xaboja, Italijana, ki trenutno živi na slovenski Obali. Sam umetnost vidi v vseh stvareh in pri tem ne pristaja na omejitve. Zato je njegova razstava razpredena preko promenade, dveh hotelov in enega lokala. K sodelovanju je povabil različne ljudi, ki počnejo v življenju zelo različne stvari. A Jill pravi, da imajo vsi nekaj skupnega: vsi se ukvarjajo z umetnostjo, čeprav morda tega ni opaziti na prvi pogled. 

Jill Xabo je postavil inštalacijo na Bernardinu ob promenadi pri morju in pri opuščeni cerkvici. Tam so na ogled njegove slike (Xabo je fotograf in ima tudi zelo uspešeno podjetje, ki se ukvarja z industrijskim marketingom), avtomobil, za katerega pravi, da je nedvomno delo umetnika, pa stoli iz jeansa, skulpture in ambientalna glasba. Vse po sklopih, vse tako, kot si je zamislil Jill nekakšno inštalacijo.

Razstava se lahko razširi

Jill je ves čas "na preži" za novimi umetniki, ki lahko prihajajo tudi z ulice: "Če bom našel nekega dobrega pouličnega glasbenika ali plesalca, ga bom z veseljem povabil in vključil v to celoto, imenovano razstava."

Za celotno zgodbo stoji filozofija, za katero pravi, da se skrbno prepleta z ekonomijo. "Če želimo spet vzpostaviti težko željeno ekonomsko rast, moramo začeti pri umetnosti. Tu ne govorim samo o tradicionalnem pojmovanju umetnosti, kot je na primer slikarstvo, ampak tudi o tistih segmentih, kjer umetnosti morda sploh ni zaznati. Vsaka stvar, ki je dobro narejena in lepo izgleda, ima neko umetniško vrednost."

 

Predstavja se tudi Aquila Italiana

Razstava bo trajala vse do konca poletja. Do tedaj bo možen tudi ogled avtomobila Aquila Italiana, ki je razstavljen v hotelu Histrion. Ponosni lastnik delavnice, kjer proizvajajo eksluzivne lepotce po naročilu kupca, Mino Camilotti, je dejal, da je povpraševanje kljub krizi veliko, sami pa sestavijo največ tri avtomobile na leto. Gre za povsem unikatne modele, proizvedene na roke. Niti dva si nista enaka, cene pa se pričnejo pri 500 tisoč evrov, zgornje meje praktično ni. Inženirji in dizajnerji jih izrišejo v Vicenzi, izdelajo pa jih na območju Pise. 

Deli novico: