V PORTOROŽ PRIHAJA BRILJANTINA: Muzikal tokrat v slovenščini (VIDEO)

Piran

Pisalo se je leto 1970, ko sta se Jim Jacobs in Warren Casey na zabavi ob pivu pogovarjala, da bi napisala muzikal o življenju najstnikov, ki jih je navdihovala glasba petdesetih let. Leto kasneje je bila v Chicagu prvič uprizorjena Briljantina (Grease). Zdaj prihaja na slovenske odre prevedena v slovenski jezik. V amfiteatru Avditorija Portorož si jo bo mogoče ogledati 6. julija ob 21. uri.

Po zabavi, na kateri se je avtorjema Briljantine, Jimu Jacobsu in Warrenu Caseyu, porodila ideja o muzikalu, je Warren sedel za pisali stroj. V trgovini, kjer je delal kot menedžer, je namreč dobil odpoved. Imel je dovolj časa, da napiše najdlje predvajan muzikal v zgodovini Broadwaya. Premierno so Briljantino uprizorili leta 1971 v Chicagu, na Broadway je prišla leto kasneje.

Na slovenske odre prihaja prevedena, za kar je poskrbel glasbenik in kantavtor Tomaž Domicelj, dialoge je duhovito poslovenil Boštjan Gorenc – Pižama. Producent Jurij Franko je sestavil kreativno ekipo na čelu z režiserjem Jugom Radivojevićem ter talentiranimi mladimi igralci, plesalci, pevci in glasbeniki.

Film Briljantina (Grease)

Vstopnice za znameniti muzikal v dveh dejanjih, s petnajstminutnim odmorom med dejanjema, prodaja Eventim.

Briljantina se dogaja v začetku šolskega leta, konec petdesetih let. Govori o mladih ljudeh različnih socialnih statusov, ki jim je skupna želja po prijateljstvu in ljubezni. Govori o odraščanju in dozorevanju ter o sanjah glede prihodnosti. Vse to pa so večne teme mladih in razlog za uspeh predstave tudi 47 let po premieri. Osrednja lika muzikala sta neotesan in predrzen fant Danny in pridno, lepo vzgojeno dekle Sandy.

K svetovnemu uspehu muzikala je pripomogel tudi film režiserja Randala Kleiserja iz leta 1978, v katerem sta glavni vlogi odigrala takrat mlad in uspešen igralec John Travolta kot Danny in pevka avstralskega rodu Olivia Newton John v vlogi Sandy. Film Briljantina sodi med pet najpopularnejših filmskih muzikalov vseh časov, glasba iz filma pa je bila prodana v milijonskih nakladah gramofonskih plošč in kaset.

Pesmi 'You’re the One That I Want',  'Summer Nights' in 'Hopelessly Devoted to You' so bile na vrhu lestvic popularnosti po vsem svetu, plošče s temi pesmimi pa še vedno sodijo med najbolj prodajane male plošče vseh časov. Tudi v Sloveniji je bil film z naslovom Briljantina velika uspešnica in mnogi so se takrat učili plesnih korakov, ki so jih videli v filmu.

Deli novico: