V PONEDELJEK PRIHAJA NOVA POŠILJKA CEPIVA: NIJZ prejel tri prijave o stranskih učinkih (VIDEO)

Slovenija

Naslednja pošiljka cepiva proti covidu-19, ki jo Slovenija pričakuje v ponedeljek, bo namenjena predvsem cepljenju starejših od 80 let. Izvajalci cepljenj bodo natančna navodila v zvezi s tem prejeli danes ali v četrtek, je povedala Marta Grgič Vitek z NIJZ. V kratkem pričakuje tudi poročilo v zvezi s primerom smrti po cepljenju.

Slovenija je prvo pošiljko cepiva proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer in BioNTech prejela 26. decembra, prve pa so pri nas cepili stanovalce domov za starejše. Za tem je prejela še dve pošiljki teh cepiv, pristojni tretjo, v ponedeljek prispelo pošiljko cepiva, to je 16.575 odmerkov, še razdeljujejo.

Tretja pošiljka cepiva je namenjena za cepljenje predvsem zaposlenih v bolnišnicah in zdravstvenih domovih, pa tudi morda še kakšnih stanovalcev v domovih za starejše in tam zaposlenih, je na današnji novinarski konferenci o izzivih covida-19 povedala nacionalna koordinatorica programa cepljenja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Marta Grgič Vitek.

Marta Grgič Vitek

Naslednja pošiljka cepiva proti covidu-19, ki jo Slovenija pričakuje v ponedeljek, bo namenjena predvsem cepljenju starejših od 80 let. Izvajalci cepljenj bodo natančna navodila v zvezi s tem prejeli danes ali v četrtek, je povedala Marta Grgič Vitek z NIJZ. V kratkem pričakuje tudi poročilo v zvezi s primerom smrti po cepljenju.

Skupno je Slovenija doslej prejela 33.150 odmerkov cepiva, razdeljenih je bilo okoli 30.000 odmerkov. Preostali odmerki bodo razdeljeni še v tem tednu. Glede na podatke v elektronskem registru cepljenih oseb pa so bili do danes do 9. ure javljeni podatki o 9165 cepljenih osebah. Razlika je kar velika, je dejala Grgič Vitkova in dodala, da podatki v register prihajajo počasneje, kot bi si želeli.

Naslednjo pošiljko več kot 16.000 odmerkov cepiva bo Slovenija prejela v ponedeljek. Zaradi dodatnega izraženega interesa bodo ti odmerki namenjeni deloma še za cepljenje zdravstvenih delavcev in sodelavcev, sem bodo vključeni tudi koncesionarji, negovalci na domu in zobozdravniki, velik del te pošiljke pa bo namenjen cepljenju starejših od 80 let.

Cepljeni bodo lahko tisti starejši, ki lahko pridejo v zdravstveni dom, medtem ko trenutno zaradi posebnosti cepiva še ni možno cepiti nepokretnih v domačem okolju. Za te primere bo treba počakati na "bolj ugodno cepivo, ki ne bo imelo toliko težav z načinom hranjenja in transportiranja", je pojasnila nacionalna koordinatorica programa cepljenja.

Zaradi specifičnosti tega cepiva in omejenih količin bodo tako cepljenja izvajali izključno v cepilnih centrih, torej v zdravstvenih domovih in bolnišnicah.

V nekaterih zdravstvenih domovih pri osebnih zdravnikih že zbirajo prijave za cepljenja starejših, medtem ko nekateri ne. "Mislim, da bo danes to urejeno, da bo ta dopis prišel danes ali z jutrišnjim dnem," je dejala Grgič Vitkova. Po njenih besedah je mišljeno, da se bolniki oglasijo oz. izrazijo interes za cepljenje pri svojem zdravniku.

Zdravstveni domovi morajo zbrati številke, koliko cepiva potrebujejo, da bo potem NIJZ distribuiral ustrezne količine cepiva. Prva prioritetna skupina so zdaj starostniki, najprej starejši od 80 let, je pa zaželeno, da se že javijo tudi zainteresirani za cepljenje, ki so starejši od 70 let, je dodala govornica. Za starejšimi bodo prišli za cepljenje na vrsto kronični bolniki, nato nujne službe, cepljenje otrok pa zaenkrat ni predvideno, saj cepivo ni registrirano za otroke.

Doslej je NIJZ prejel tri prijave neželenih učinkov po cepljenju s cepivom proti covid-19. V enem primeru je šlo za smrt starejše osebe po cepljenju. Po protokolu primer proučuje strokovna skupina, ki je bila imenovana v torek in ki bo podala oceno glede morebitne vzročne povezanosti. Grgič Vitkova mnenje strokovne skupine pričakuje že danes ali v četrtek.

Je pa vladni govorec Jelko Kacin že v torek dejal, da je po prvi oceni strokovnjakov vzrok smrti starejše osebe, ki je umrla po cepljenju, ponovljeni srčni infarkt.

Drug prijavljeni neželeni učinek po cepljenju je bila urtikarija, ki se je pojavila v eni uri po cepljenju. "Osebo so ustrezno obravnavali, dobila je antihistaminik in se je to razrešilo v 15 minutah," je danes razložila Grgič Vitkova.

V tretjem primeru je cepljeno osebo nekaj ur po cepljenju začela boleti nadlaht, kar je sicer običajni neželeni učinek po cepljenju, naslednje jutro pa so se pojavili še glavobol, driska in bruhanje. Vse je izzvenelo v naslednjih dveh dneh, je pojasnila.

Grgič Vitkova je napovedala še, da bo pošiljka cepiva, ki jo bo Slovenija po napovedih prejela 18. januarja, predvidena za drugi odmerek cepljenja oskrbovancev domov za starejše. Kar bo ostalo, pa bodo namenili še za cepljenje starejših od 80 let.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija