V POKRAJINSKEM MUZEJU ZAČELI S PRENOVO: S pomočjo 94.000 nepovratnih sredstev tudi do klimatskih naprav

Koper

Letošnji Mednarodni muzejski dan, ki ga obeležujemo 18. maja, so v Pokrajinskem muzeju Koper preživeli zelo aktivno. Številnim obiskovalcem so ob tej priložnosti predstavili nekatere najbolj zanimive vsebine, pohvalili pa so se tudi s pravkar začeto prenovo prostorov zbirke novejše zgodovine 1867–1954 in dvema spletnima aplikacijama.

 

Mednarodni muzejski dan je za številne muzeje priložnost, da odprejo svoja vrata, kar so storili tudi v Pokrajinskem muzeju Koper. Koprski župan Aleš Bržan ga je obiskal s sodelavci.

Dotrajani in prenove potrebni prostori, v katerih domuje zbirka novejše zgodovine, so izpraznjeni, gradbena dela so se začela pred dobrim tednom. V okviru del bodo v celoti obnovili streho in notranje prostore, ostrešje bodo ohranili in ga utrdili z novo toplotno izolirano podkonstrukcijo ter uredili prezračevanje prostorov in namestili klimatske naprave.

Obnovili bodo elektroinštalacije in obstoječa svetila nadomestili z varčnimi svetili LED, prostore pa nato razmejili s predelnimi mavčnimi in steklenimi stenami. Na ta način bodo zdaj enoten prostor vsebinsko ločili in ustvarili ambiente različnih velikosti ter tako omogočili interaktivno in uporabnikom prijazno postavitev zbirke.

Naložba predvideva tako nabavo lesenih in steklenih vitrin za postavitev predmetov zbirke kot tudi stolov, miz in druge opreme za ureditev pedagoških prostorov. Gradbena dela bodo sklenjena jeseni.

Mestna občina Koper je s projektom kandidirala na razpis ministrstva za kulturo in bila uspešna, saj bo za obnovo prostorov pridobila 93.970,86 evra nepovratnih sredstev.

Zbirko novejše zgodovine pa si bo mogoče v kratkem ogledati tudi v času obnove prostorov. Kot je pojasnil kustos zbirke Ivan Simčič, pripravljajo posebno spletno aplikacijo, ki bo omogočila vpogled v najbolj zanimivo gradivo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija