V Podgorici policija evakuirala udeležence parade ponosa

Svet

Med prvo parado ponosa v Podgorici, ki se jo je ob navzočnosti 2000 policistov udeležilo kakih 100 podpornikov pravic homoseksualcev, so izbruhnili spopadi med policisti in okoli 400 nasprotniki parade. Po neuradnih informacije je bilo več ljudi ranjenih. Policija je udeležence parade iz središča mesta odpeljala s policijskimi vozili.

Nasprotniki parade so uničevali izložbe trgovin in metali kamenje na policiste, ki so varovali udeležence parade, zato je policija uporabila solzivec in pendreke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Udeležence parade so nato iz središča mesta evakuirali s policijskimi vozili, saj je policija ocenila, da je to najprimernejši način, da jih spravijo na varno.

V tednu dni pred parado organizatorji prejeli številne grožnje

Po Podgorici se je v tednu pred parado pojavilo več grafitov, usmerjenih proti homoseksualcem, organizatorji pa so prejeli tudi številne grožnje. Ostro nasprotovanje paradi je izrazila tudi srbska pravoslavna cerkev (SPC) v Črni gori in parado označila kot "brezsramen dogodek", organizatorje pa pozvala, naj jo odpovejo.

Policija je organizatorjem obljubila polno podporo in zagotovila, da bo poskrbela za varnost, hkrati pa je tudi posvarila, da bodo vsi napadi na udeležencev parade ostro sankcionirani.

Nad črnogorsko prestolnico krožil tudi helikopter

Ulice, po katerih je potekala parada, so policisti že zjutraj zaprli, za varnost udeležencev pa je skrbelo več kot 2000 policistov in pripadnikov posebnih enot. Nad črnogorsko prestolnico je v času parade krožil tudi helikopter.

Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, je predstavnik organizatorjev Danijel Kalezić po koncu parade dejal, da je zadovoljen. "LGBT osebe v Podgorici od danes naprej ne bodo nevidne. Borili se bomo še naprej, dokler ne dosežemo popolne svobode."

Tudi prva parada ponosa se je končala z nasilnimi spopadi

Prva parada ponosa v Črni gori, ki so jo 24. julija organizirali v Budvi, se je prav tako končala z nasilnimi spopadi med nasprotniki parade in policisti. S policijo se je takrat spopadlo več kot 100 nasprotnikov parade, večinoma mladih, ki so metali kamne in steklenice.

sveti jurij |  20 .10. 2013 ob  19: 56
-1
Vse lepo in prav, ampak tudi tej ritopikci in lezbijke provocirajo in iščejo batine. Koj k.... imajo za paradirat po mestih?