V POČASTITEV 8. EVROPSKEGA KONGRESA MATEMATIKE: Izšla je priložnostna znamka

Koper

Danes je pri Pošti Slovenije izšla priložnostna znamka v počastitev 8. Evropskega kongresa matematike – 8ECM. Znamka je izšla v poli s 25 znamkami, njena vrednost pa je 1,94 evrov. Izid znamke spremljajo žigi in ovitki prvega dne.

Osnovni motiv priložnostne znamke 8ECM predstavlja slovito Fibonaccijevo zaporedje: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, ..., ki ga je na prelomu 12. v 13. stoletje odkril matematiki Leonardo Fibonacci in v katerem je vsak člen vsota prejšnjih dveh členov. Razmerje med členom in njegovim predhodnikom se postopoma približuje razmerju zlatega reza, členi zaporedja pa so razporejeni po logaritemski oz. Fibonaccijevi spirali.

Fibonaccijeva števila in zlati rez, ki so ga poznali že v antiki, pogosto najdemo tako v umetnosti kot v naravi, kjer so ti posledica naravne zakonitosti rasti. Razmerje zlatega reza opišemo z besedami: "večji proti manjšemu je v enakem razmerju kot je vsota obeh proti večjemu".  

V sklopu kongresa 8ECM bo na ogled tudi matematično-zgodovinska razstava znamk, ki jo je postavil angleški filatelist in izjemen matematik, prof. Robin Wilson.

Prof. Robin Wilson je zaslužni profesor matematike na Open University, zaslužni profesor geometrije na Gresham kolidžu v Londonu in nekdanji profesor na Keble kolidžu na univerzi OxfordTrenutno predava na London School of Economics.

prof. Robin Wilson

Obstaja na stotine poštnih znamk, povezanih z evropsko matematiko, od najbolj zgodnjih metod štetja do sodobne računalniške dobe. V sklopu razstave bodo predstavljeni številni matematiki, ki so prispevali k tej zgodbi - vplivne osebe, kot so Pitagora in Arhimed, Newton in Leibniz, Slovenec Jurij Vega in EinsteinV znamkah boste prepoznali področja, pri katerih je imela pri razvoju matematika ključno vlogo, kot so navigacija, astronomija, in umetnost. Na razstavi bo prikazanih več kot 200 znamk iz vsega sveta, vse so iz zasebne zbirke prof. Wilsona in so vključene v njegovi monografiji "Stamping ThroughMathematics".

Več informacij o lokacij razstave bo na voljo v kratkem, razstavo bo spremljajo tudi javno predavanje prof. Wilsona, ki bo potekalo ponedeljek, 21. junija, ob 16.00 preko spleta, dostopno na www.8ecm.si.