V PLANICI GLEDALCEM ZASTAL DIH: Grd padec Petra Prevca na veliki skakalnici (FOTO, VIDEO)

Kronika

Slovenski smučarski skakalci so na uradnem treningu pred četrtkovimi kvalifikacijami skakali zelo dobro. Najbolje sta se s prehodom s srednje na veliko skakalnico na svetovnem prvenstvu znašla Timi Zajc in Anže Lanišek. Tretjo serijo je dobil Domen Prevc, dogajanje v Planici pa je zaznamoval tudi grd padec Petra Prevca v drugi seriji za trening.

Zdravniško osebje je najstarejšemu od bratov Prevc je takoj priskočilo na pomoč in ga odpeljalo v mobilno bolnišnico. Po prvi oskrbi pa ga je helikopter odpeljal v ljubljanski UKC, kjer so ugotovili lažji pretres možganov, kosti pa so ostale cele.

Smučarska zveza Slovenije je sporočila, da bo 30-letni skakalec za zdaj ostal v bolnišnici na opazovanju. V prvi seriji je imel Peter Prevc 26. izid.

Na treningih sta sicer blestela Zajc in Lanišek. V prvi seriji sta imela drugo in tretjo oceno po 132 in 130,5 m dolgih skokih. Prehitel ju je zgolj vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Norvežan Halvor Egner Granerud.

V drugi seriji pa sta bila Zajc in Lanišek daleč pred vsemi. Zajc je pristal pri 134 metrih, Lanišek pa je zmogel meter manj. Tekmeci so bili najmanj 8,9 točke oddaljeni od obeh slovenskih orlov.

V tretji seriji oba najboljša Slovenca nista nastopila. "Super sem zadovoljen. Že prejšnji teden sem dobro skakal, te občutke pa sem prenesel tudi na večjo skakalnico. Odlično. Treba je uživati in biti odločen ter mirno pričakati tekmo," je po uspešnih skokih dejal Zajc in dodal, da na tej skakalnici sicer največ trenirajo: "Ta mi je gotovo ljubša kot manjša. Začel sem odlično in upam, da bo to držalo."

Kot je dejal po treningu, padca kapetana slovenske reprezentance Petra Prevca k sreči ni videl. "Nisem videl padca, slišal pa sem, kaj se je zgodilo. Upam, da je s Petrom vse v redu. Če bi šlo za običajen trening, bi ga jaz verjetno po njegovem padcu predčasno končal. Vendarle gre za svetovno prvenstvo. Napaka oziroma tehnična napaka. Res škoda, da je prišla ravno ob najbolj nepravem trenutku."

Tudi Lanišek je bil s treningom na veliki skakalnici zelo zadovoljen. Po skokih si je mirno vzel dlje časa in tistim šolarjem, ki so se zbrali pod skakalnico, potrpežljivo delil podpise in se z njimi fotografiral.

"To je bilo zelo lepo. Danes se mi zdi, da je bila še največja podpora doslej. To je neka otroška čistost, pristna energija, zato mi je v veselje, da se lahko fotografiram z njimi in jim podelim kakšen podpis. Mogoče pa komu s tem polepšam dan ali pa vsaj pričaram kakšen lep treutek," je dejal najboljši slovenski skakalec to zimo. O današnjih skokih pa je dodal, da mu je lepo uspel prehod s srednje na veliko skakalnico. "Mislim, da mi je dobro uspel prehod, za zdaj mi gre vse po načrtih in res sem užival. So bile tudi manjše napake, ampak všeč mi je, da me še vseeno nese daleč."

Prevčev padec ga je precej pretresel, saj je bil ravno na poti s sedežnico na vrh skakalnice, ko se je pripetil. Lanišek verjame, da bo s Prevcem vse v redu.

V boju za preostali mesti za četrtkove kvalifikacije pa se je v prvih dveh skokih najbolje znašel Lovro Kos. Ta je imel v prvi seriji šesti, v drugi pa 12. izid. V tretje je bil le 33. Žiga Jelar je bil na treningu v treh serijah 16., 23. in deveti, medtem ko je bil najmlajši od bratov Prevc, Domen 24., 25. in v zadnji seriji celo prvi s skokom, dolgim 131 m.

Glavni trener Robert Hrgota je sicer v ekipo za četrtkove kvalifikacije (17.30) poleg Zajca in Laniška imenoval še Jelarja in Domna Prevca, medtem ko je, kot je dejal, Kos v pripravljenosti za morebiten nastop na ekipni tekmi. "Poleg Timija in Anžeta sta v ekipi še Domen in Žiga. Lovro je v pripravljenosti oziroma bo zamenjal četrtega člana po petkovi tekmi za ekipno tekmo. V bistvu vsi trije skačejo na podobni ravni in če predvsem Žiga in Domen ne bosta dosegla ravni, kot bi si jo želeli, bo na tekmi Lovro," je po treningu novinarjem pojasnil selektor in dodal, da sta imela le Zajc in Lanišek mesti v ekipi že zagotovljeni.

"Tudi če jih ne bi imela, mislim, da tu ni nobenega dvoma. Trenutno sta izjemno močna. Zelo me veseli, da sta danes to tudi pokazala na treningu. Danes smo lepo izkoristili domač teren in treba ga je do sobote," je dodal glavni trener.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija