V PIRANU POSTAVILI NOVE TABLE: Nekateri trgi in ulice so znova poimenovani kot nekoč (FOTO)

Piran

V Piranu so na pobudo Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Piran (SSINS) postavili pet tabel z italijanskimi zemljepisnimi imeni (toponimi) za poimenovanje ulic in trgov, kot so bili poimenovani nekoč.

Občina je za zemljepisna poimenovanja dveh trgov in treh ulic, kot so bile poimenovane nekoč, namestila nove rjavo-bele table, ki so nameščene poleg poimenovanj ulic in trgov v slovenskem jeziku z italijanskimi prevodi na rdečih tablah.

Vodnikov trg ali piazza Valentin Vodnik se je nekoč imenoval Campo del Salario, tako je trg/piazza Alojz Gradnik nosila ime Largo della Creta, ulica/via Igo Gruden se je imenovala Erta Mogoron, ulica/via Ivan Bidovec je nosila ime Carlo Combi in ulica/via Alma Vivoda je nekoč nosila ime Largo Pozzo longo. Zadnja tabla je nameščena na koncu ulice poleg vodnjaka iz 16. stoletja.

Poleg naštetih so premestili tudi napačno postavljeno tablo s starodavnim imenom via San Rocco za ulico/via Ljudevit Kuščer in ulico/via Karl Marx.

"Na pobudo sveta Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Piran, je Občina Piran danes namestila pet novih tabel z italijanskimi zemljepisnimi imeni (toponimi) za poimenovanje ulic in trgov, kot so bili poimenovani nekoč. S tem je Občina Piran ponovno dokazala senzibilnost do tematike in pripravljenost do sodelovanja s pripadniki italijanske narodne skupnosti in tako poudariti zgodovinski pomen tovrstnih poimenovanj za Piran," je ob postavitvi tabel povedal podžupan piranske občine Christian Poletti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pinkopalinko |  08 .09. 2023 ob  22: 29
Pjero ima prav. V piranu so 1000 let govorili vulgarno, najraje pa so uporabljali besedo, ki se začne na š... Planšarji so novejši izum, očitno odziv na ljubkovalni naziv makaronarji.

Tisti prevajalec spodaj z debilnim imenom je pozabil prevesti še Piazza Duce. Ali je Trg dragega velikega vodje OK?

Za Largo della Creta pa predlagam Trg kretenov.
JKDWingChun |  08 .09. 2023 ob  10: 15
No če se ze grejo take, potem naj še vrnejo črno kugo v Piran pa bo res tocno tako kot je bilo nekoč!
Bolniki ste v glavi
Pjero Shriba |  08 .09. 2023 ob  10: 02
-2
Je bla ura.
V Piranu se je govorilo italijansko (lingua volgare) vsaj 1000 let.
Pa naj planšarji nadaljujejo s svojo zgodbo o uspehu kolikor hočejo.


Lilijana |  08 .09. 2023 ob  06: 57
Predlagam, da začnemo Slovenci v Piranu govoriti Italijansko ali pa hrvaško. Tako se bomo tisti, ki smo tu ostali, lahko asimilirati. Tržaški Slovenci so se že. Zakaj bi zaostajali, saj smo zelo uslužen narod.
zoran13 |  07 .09. 2023 ob  21: 45
Podobna preimenovanja so bila pred leti v Kopru predmet velikih polemik o upravičenosti ali neupravičenosti takšnih potez...prav tako, pa se v Piranu ne ve, ali bodo stara imena ulic in trgov ostala, ali jih bodo v celoti zamenjali, saj je med njimi tudi Bazoviška žrtev, narodni heroji in razne svetovne zgodovinske osebnosti...
SudoMaGodo |  07 .09. 2023 ob  20: 28
13
ekola dvojezično:
Campo del Salario = Polje obroka soli
Largo della Creta = Ilovnata široka cesta
Erta Mogoron = Ulica Jerte Morgoronovičeve
Carlo Combi = Ulica Karlovega Kombajna
Largo Pozzo longo = (Široka) Cesta z globokim vodnjakom
pinkopalinko |  07 .09. 2023 ob  19: 09
in kje je tu famozna dvojezičnost?