V PIRANU NAD NEPRAVILNO RAVNANJE Z ODPADKI: Za kršitelje tudi 2000 evrov kazni

Piran

V komunalnem podjetju Okolje Piran že vrsto let spodbujajo k ločevanju odpadkov, ki pa še ni na zadovoljivi ravni. Zato bodo na terenu izvajali redni nadzor in v primeru ugotovljenih nepravilnosti tudi ukrepali, najprej z opozorili, v primeru ponavljajočih se nepravilnosti pa bodo zadeve predali občinski inšpekciji.

V številnih zabojnikih za mešane komunalne odpadke je še vedno precej odpadkov, ki bi morali biti ločeni v namenske zabojnike. Odgovornost za lastne odpadke nosi vsak povzročitelji odpadkov, zato je ločevanje odpadkov potrebno začeti že na izvoru nastanka odpadkov, torej v gospodinjstvu, so prepričani v Okolju Piran.

Zato napovedujejo, da bodo na terenu izvajali redni nadzor nad pravilnim ravnanjem z odpadki. Vozniki komunalnih vozil s spremljevalci bodo opravljali vizualni pregled posod in kontejnerjev, ob nepravilnostih pa bodo tudi ukrepali.

Pri prvem nepravilnem ravnanju bodo odpadke odpeljali, uporabnik pa bo prejel pisno opozorilo o napačnem ravnanju z odpadki. V primeru druge nepravilnosti pa napačno odloženih odpadkov ne bodo odpeljali oz. ne bodo izpraznili posode. Uporabnik bo tako moral puščene odpadke pravilno odložiti v namenske posode, proti dodatnemu plačilu pa bo lahko naročil, da to opravijo delavci Okolja.

Pri večkratnih nepravilnostih pa bodo v Okolju zadevo predali občinski inšpekciji, ki bo ukrepala skladno z določili občinskega odloka o ravnanju s komunalnimi odpadki. Kot so spomnili v komunalnem podjetju, se za nepravilno ravnanje z odpadki in izogibanje vključevanju v sistem zbiranja in odvoza odpadkov po veljavnih predpisih pravno osebo kaznuje z globo v višini 2000 evrov, odgovorno osebo pa z globo v višini 400 evrov. Za povzročitelje odpadkov iz gospodinjstev tj. fizične osebe, ki se ne prijavijo na odvoz odpadkov, znaša globa 400 evrov, za druge kršitve odloka pa 200 evrov.

Kot so še poudarili v Okolju Piran, nepravilno ravnanje z odpadki povzroča neželene okoljske učinke, saj onesnažuje okolje, ogroža zdravje, uničuje življenje v morju in vodne vire, povzroča izpuste toplogrednih plinov, ob vsem tem pa tudi bistveno vpliva na višje stroške ravnanja z odpadki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  31 .03. 2019 ob  09: 36
Spoštovano Okolje Piran. Vaše metode so za "javno podjetje" zelo nespodobne. Takšne grožnje, s strani organizacije, ki jo financirajo občani, so popolnoma nespodobne.
Naj omenim le nekaj cvetk, za katere v Okolju pridno skrbite.
- V naši hiši imamo dve gospodinjstvi. Vsako gospodinjstvo plačuje Okolju polno ceno za ravnanje z odpadki, a imata le en zabojnik za smeti. Ne ukvarjamo se s turizmom ali oddajanjem prostorov. Zabojnik za ostale odpadke naši gospodinjstvi napolnita v enem mesecu (1 mesec) - torej ga Okolje prazni le 1x mesečno. Ne vem kateri matematični genij je izračunal količino odpadkov, ki je navedena na položnici. Trdim, da je količina smeti iz omenjenih gospodinjstev vsaj 2x manjša od "izračunane". Kje dobimo dobropis za to? Takšnih gospodinjstev še kar nekaj.
- V sosednji hiši imajo prijavljeno 1 gospodinjstvo. A v tej hiši ne nahaja 5 turističnih apartmajev, ki pridno skrbijo za redno smetenje. V življenju nisem opazil, da bi pri tej hiši kaj ločevali. Večkrat papir in plastiko zakurijo kar na vrtnem kurišču, ponoči. Ko je njihov zabojnik poln, začnejo metati v našega. Kako se bomo dogovorili okoli takšnih primerov?
- V soseski je bila prodana hiša. V naslednjem tednu so naši zabojniki polni neznanih odpadkov - kot kaže je kupec "na hitro rešil" problem neželenih predmetov v svojem novem bivališču. V takšnem primeru ne morem prevzeti odgovornosti za smeti, ki jih nisem odložil jaz. Kako naprej?
- Hodim po parku, ki je malce umaknjen od glavnega vrveža. Na tleh najdem smet, ki jo želim vreči v zabojnik za odpadke... Kje je? Ni ga... Pustim jo na tleh. Kot kaže prevladuje logika "Če je park odmaknjen od glavne ulice, pač ne bo imel zabojnika za smeti, pa ne bo treba čistiti".
- Glede na Piranske govorice lahko predlagam, da ime podjetja spremenite iz "Javno podjetje Okolje" v "Javna hiša Okolje" - da bo dejavnost podjetja bolj transparentna in poznana navadnemu občanu.
ManofSteel |  30 .03. 2019 ob  20: 31
Sicer pa ima komunala oz. okolje veliko zaslužka na račun odpadkov od aluminija, bakra (žive), steklo in plastike veliko zaslužka. Koga vi farbate o raznih stroških jQuery112309965431489126528_1553973470607? Vi lahko prodajate meglo tistim, ko še ne vedo da sploh živijo...
ManofSteel |  30 .03. 2019 ob  20: 31
Sicer pa ima komunala pz. okolje veliko zaslužka na račun odpadkov od aluminija, bakra (žive), steklo in plastike veliko zaslužka. Koga vi farbate o raznih stroških jQuery112309965431489126528_1553973470607? Vi lahko prodajate meglo tistim, ko še ne vedo da sploh živijo...
ManofSteel |  30 .03. 2019 ob  20: 29
Samo to me zanima, kako bodo izvajali nadzor oz. kje ? Če govorimo o mestu Piran ? Bo težka nadzorovat kogarkoli, če pa prihajajo turisti in prav oni ne ločujejo odpadkov. In kan zdaj, če uporabljajo isti kontejner..."bom jaz moral plačat globo" namesto turista ?! V kolikor se gre za okolico Pirana, kjer ni apartmajev, hotelov oz. tam kjer živijo le prebivalci Pirana...se še da nadzorovat. Vse ostalo...malo morgen boste vi nadzorovali.
solinar |  30 .03. 2019 ob  12: 38
10
Predvidevam, da se nepravilnosti dogajajo predvsem pri odlaganju v skupinske zabojnike,
to je v blokovskih naseljih in ekoloških otokih.
Prav zanima me, kako bodo kontrolo in morebitno kaznovanje izvajali tam.