V PETIH LETIH BI LAHKO DOČAKALI DIGITALNI EVRO: Zanimanja je veliko, največji izziv predstavlja varnost

Svet

Digitalni evro bi lahko v prihodnjih petih letih postal resničnost, je ocenila predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde. Izpostavila je, da se kaže veliko zanimanje za digitalno valuto, največji izziv pa bo varnost novega sistema, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Kar nekaj časa bo trajalo, da zagotovimo, da bo vse varno," je na spletnem forumu v organizaciji Reutersa dejala Lagardova. "Upam, da ne več kot pet let," je dodala.

Snovalci digitalnega evra bodo morali nasloviti številna tveganja, denimo tveganje vdora hekerjev. A je Lagardova zatrdila, da se zadeve premikajo.

Digitalni evro po navedbah prve dame ECB ne bo v celoti zamenjal bankovcev. "Bankovci ostajajo," je zagotovila.

Podobno časovnico Lagardova vidi v primeru Kitajske, ki je lani zagnala pilotno shemo in se približuje predstavitvi prve digitalne valute katere koli suverene države na svetu.

ECB je nedavno zaključila posvetovanje na temo digitalne valute, v okviru katerega je prejela več kot 8000 mnenj. Največ pomislekov je šlo v smeri varovanja zasebnosti. Bolj podrobno poročilo bo ECB sicer predstavila spomladi.

Digitalni evro bi bil elektronska oblika evra, s čimer bi lahko zagotovili hitrejša in cenejša plačila brez posrednikov. Plačevanje brez kontakta je še zlasti pridobilo zagon v času pandemije covida-19.

Digitalni evro bi lahko postal tekmec decentraliziranim kriptovalutam, kot je bitcoin. Tega bi morali po oceni Lagardove strožje nadzirati. "Gre za visoko špekulativno sredstvo, ki je omogočilo nekatere nenavadne poslovne prakse in povsem nesprejemljive aktivnosti pranja denarja," je podčrtala. Regulacijo tega premoženja bi sicer morali po njeni oceni dogovoriti na globalni ravni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija