V PADNI BO TA VIKEND ŽIVAHNO: Praznik olja in bledeža letos praznuje jubilej

Piran

Padna bo danes in v nedeljo gostila deseti praznik olja in bledeža. Vaščani bodo odprli svoja dvorišča in ponudili domače jedi, obiskovalcem bo na voljo tudi tržnica avtohtonih sort oljčnega olja, zdravih kmetijskih pridelkov in tradicionalnih istrskih jedi. Na ogled bodo vaške znamenitosti, organizirali bodo tudi vodene oglede in pohod.

V ospredju praznika bosta oljčno olje in bledež, kot v teh krajih pravijo blitvi. Legenda pravi, da so vaščani z bledežem leta 1885 "zgradili" zvonik, ki se dviga ob cerkvi vaškega zavetnika sv. Blaža. Z zaslužkom od prodaje zimskega in letnega bledeža so namreč finančno prispevali h gradnji zvonika, so spomnili v Turističnem združenju Portorož, ki sodeluje s krajevno skupnostjo Padna pri organizaciji praznika.

Praznovanje se bo začelo s sveto mašo ter blagoslovom bledeža in oljčnega olja v cerkvi Sv. Blaža, sledila bosta uradno odprtje praznika in blagoslov prenovljene galerije Božidarja Jakca. Oba dneva bo med 11. in 18. uro potekala istrska kmečka tržnica oljčnega olja in domačih proizvodov. Po vasi bodo v soboto za vzdušje skrbeli moški pevski zbor Pergola, pihalni orkester Banda di Buie in vaški godec Bine. Oba dneva prireditve si bodo obiskovalci lahko ob 14. in 16. uri ogledali razstavni salon Gold Istra tartufi.

BONUS VIDEO: Kateri so poglavitni vzroki za nezgode pri delu?

Praznik bo tako v soboto kot v nedeljo ponudil veliko zanimivih vsebin. V kulturnem domu bo na ogled dokumentarni film o Padni. Organizirali bodo vodeni ogled Padne, na ogled bosta tudi galerija Božidarja Jakca in cerkev Sv. Blaža. Organizatorji napovedujejo še lončarsko delavnico in delavnico izdelovanja okraskov iz recikliranih materialov za otroke.

Večeri bodo posvečeni glasbi in plesu. V soboto bo potekala zabava z glasbeno skupino Nočni skok, v nedeljo pa bo nastopil Al Picone. Za hrano in pijačo bodo poskrbeli v restavraciji Idila.

Praznik bo tudi športno obarvan. V soboto bo potekal mladinski balinarski turnir, tako v soboto kot v nedeljo se bodo obiskovalci lahko podali na Padenski pohod.

Vse vsebine na prazniku bodo brezplačne, organizatorji pa bodo posebno pozornost namenili varovanju okolja. Na prazniku ne bo plastike za enkratno uporabo. Organiziran bo tudi brezplačen avtobusni prevoz na relaciji Piran-Portorož-Lucija-Sečovlje-Padna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija