V PACUGU VRATA ODPIRA NOV DOM PARAPLEGIKOV: Invalidom bo nudil celostno oskrbo

Piran

Zveza paraplegikov Slovenije danes končno odpira vrata novega Doma paraplegikov v Pacugu. V njem bodo nudili celostno oskrbo, ki vključuje medicinsko rehabilitacijo, možnosti socialnega vključevanja in številne aktivnosti. Dom bo z dodatnimi nastanitvenimi kapacitetami odprtega tipa, saj bodo v njem lahko nastanjeni tudi družinski člani.

Prenovljen dom, ki so ga razširili še na nov, nastanitveni del, bodo slovesno odprli popoldne, zbrane pa bo nagovoril tudi predsednik DZ Milan Brglez. Značilnosti objekta, ki so ga začeli graditi davnega leta 2000, pa so novinarjem predstavili že dopoldne.

V zvezi paraplegikov imajo sicer veliko projektov. Kot je pojasnila predstavnica zveze Špela Šušteršič, so tako marca v Ljubljani odprli prehodno stanovanje za tri osebe, ki predstavlja prvi tovrstni prostor v Sloveniji, kjer paraplegiki in tetraplegiki lahko bivajo izven institucije v lokalni skupnosti ter imajo hkrati zagotovljeno 24-urno oskrbo.

Zveza paraplegikov je kot investitor v gradnjo skupaj z dovoljenji vložila 4,4 milijona evrov, kar ni bil majhen zalogaj, izgradnja nastanitvenega dela centra, s katero so se intenzivno ukvarjali v zadnjega pol leta, pa predstavlja ključ, "da kompleks lahko v celoti zadiha", je pojasnil predsednik zveze Dane Kastelic.

Kot je navedel, je pri nas že do zdaj bilo veliko zdravilišč, "ampak nimamo pa nekega specializiranega centra, kjer bi poznali specifike paraplegije in tetraplegije". V Pacugu bodo njihovi člani tako deležni popolne oskrbe: "Invalidi bodo tukaj deležni medicinske rehabilitacije z usposobljenimi terapevti, socialnega vključevanja in različnih aktivnosti."

Možnost za nastanitev družin

Po besedah direktorice doma Jane Rožaj bodo v nastanitvenem delu skupno nudili 24 sob, od tega tri, ki so popolnoma prilagojene tetraplegikom. Nudili bodo možnost za nastanitev družinam in otrokom invalidov, vrata doma pa bodo odprta tudi za nečlane zveze in tujce. V "starem" delu doma pa bodo še vedno na voljo fizioterapija, zdravniška ordinacija, bazen z morsko vodo, savna ter veliko zunanjih površin, ki so prilagojene gibalno oviranim.

Arhitekt Matjaž Planinc, ki je bdel nad celotno gradnjo, je ob tem opozoril, da imajo invalidi iste potrebe kot ostali ljudje, vendar prilagojene možnosti. Grajeno okolje doma v Pacugu pa po njegovih besedah "enostavno omogoča spontano uporabo brez komplikacij in brez nepotrebnih ovir". Objekt sledi tudi načelom energetske varnosti.

Na potezi je piranska občina 

So pa prisotni opozorili, da je zveza med drugim plačala več kot 400.000 evrov komunalnih prispevkov ter ogromno vložila tudi v boljšo kakovost življenja prebivalcev Pacuga. Kastelic zato od piranske občine pričakuje, da bo ustrezno uredila zadnjih nekaj sto metrov ceste, ki vodi do doma.

Deli novico:

vprašanje |  11 .05. 2016 ob  09: 44
vsem invalidom odpira vrata ali samo VIP ?
satir |  09 .05. 2016 ob  11: 53
kaj nimajo že enega doma v Izoli... sedaj še v pacugu... in zopet priimek šušteršič... meni to malo smrdi po ...eh naj pokupijo vse...
interesi |  08 .05. 2016 ob  17: 04
interesi , .................
pimplc |  07 .05. 2016 ob  22: 11
Hmm... Se dobro da niso zgradili doma na klifu. Ze tako je tezko pridet do morja...
Pravica |  06 .05. 2016 ob  15: 19
Moj kolovoz do njive je v boljšem stanju kot pa ta cesta do tega doma. Sramota za Piransko občino da ni v stanju urediti teh nekaj metrov ceste.