V OPOZICIJI POZIVI ZA ODSTOP VIZJAKA IN CELOTNE VLADE: Vse oči so uprte v Tonina; kako se bo odzval?

Slovenija

Gospodarski minister in predsednik koalicijske SMC Zdravko Počivalšek je danes za STA sporočil, da se bodo glede objavljenega celotnega posnetka ministra Andreja Vizjaka s podjetnikom Bojanom Petanom najprej pogovorili znotraj stranke in koalicije. "Do takrat pa zadeve ne komentiram," je zapisal. Spomnimo, POP TV je v sredo objavila daljši posnetek pogovora Vizjaka s Petanom glede vpliva v Termah Čatež. Vizjak je danes objavo celotnega posnetka - ta je sicer po izsekih prišel v javnost pred časom, minister je takrat zadevo označil za zlepljenko - pozdravil in ga označil za avtentičnega. Pojasnil je ozadje pogovora in med drugim zatrdil, da je želel preprečiti škodljivo delovanje za državo in oškodovanje Term Čatež.

Andrej Vizjak

Počivalšek, ki je ob objavi izsekov posnetka pogovora pred časom dejal, da od Vizjaka pričakuje pojasnila, pri čemer je navedel, da "kar se objavi na televiziji, ni nujno res", danes objave celotnega posnetka Vizjaka s Petanom in vsebine njunega pogovora ne komentira. Počivalšek je sicer v času pogovora med Vizjakom in Petanom, ki ga je v sredo v celoti objavil POP TV, vodil in tudi prevzemal Terme Olimia. Prav pomoč pri nakupu družbe Terme Olimia naj bi Vizjak v pogovoru zagotavljal Petanu.

Privatizacija Term Olimia je potekala v zadnjem letu prve vlade Janeza Janše in je bila eden najbolj vročih prodajnih postopkov. Kapitalska družba, Slovenska odškodninska družba in Slovenske železnice, vse v lasti države, so prodajale okoli polovico delnic Term Olimia.

Zdravko Počivalšek

Zanimanje je bilo veliko, kot je danes spomnil portal Necenzurirano, v najožjem izboru pa sta bila podjetje Finander, za katerim je stal Petan oz. Terme Čatež, in konzorcij, v katerem so bili združeni management Term Olimia s Počivalškom na čelu, občina Podčetrtek in cerkveni finančni holding Zvon Ena, ki bi financiral nakup.

V Slovenskem sodniškem društvu "začudeni in osupli" nad izjavami Vizjaka

V Slovenskem sodniškem društvu so "začudeni in osupli nad objavljenimi izjavami" tedanjega ministra za gospodarstvo, danes okoljskega ministra Andreja Vizjaka v pogovoru z gospodarstvenikom Bojanom Petanom, ko je dejal, da bodo "kateremu sodniku 'jajca' strli".

Kot je v odzivu za STA zapisala predsednica sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević, Vizjakove izjave "med drugim izražajo tudi precejšnje nepoznavanje delovanja sodnega sistema ter podcenjevanje neodvisnosti in avtonomnosti slovenskih sodnikov".

"Kakršnekoli grožnje sodnikom so v demokratični družbi povsem nedopustne in skrajno zaskrbljujoče. Uporabljen besednjak je nezaslišan in govori sam zase," menijo v društvu.

Marjan Šarec

Ostro nad Vizjaka tudi opozicija

V stranki LMŠ ob objavi celotnega posnetka pogovora med okoljskim ministrom Andrejem Vizjakom in podjetnikom Bojanom Petanom poudarjajo, da gre za "gospodarski kriminal in koruptivne povezave Vizjak - Petan". Ob tem pričakujejo, da se bosta na dogajanje po uradni dolžnosti nemudoma odzvala tožilstvo in policija. "Dokazi so jasni, namigi o neavtentičnosti posnetkov, kar so vladajoči doslej izrabljali kot izgovor, pa pričakovano ovrženi, kar pomeni, da minister ni govoril resnice oziroma je, povedano drugače, lagal," so v stranki zapisali v sporočilu za javnost.

Prepričani so tudi, da je tedanji in zdajšnji predsednik vlade Janez Janša vedel za Vizjakovo početje. "To je delovanje SDS, ki vsa ta leta ostaja enako - škodljivo in celo nevarno," so navedli. Ob tem NSi in SMC očitajo, da so soodgovorni za trenutno stanje v državi, saj da nemo spremljajo dogajanje ter iščejo izgovore, zakaj še naprej ostajajo v aktualni vladi. "Slovenija si zasluži boljše, odhod te vlade in predčasne volitve so edina rešitev," še poudarjajo.

Janez Janša

To je v današnji izjavi za medije izpostavil tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec. "Vizjak je potrdil, da je posnetek avtentičen, torej so koalicijski partnerji brez zadržka, da zahtevajo njegov odstop, še bolje pa, če odide cela vlada," je dejal. Ob tem je spomnil na izjave NSi, da bodo zahtevali ministrov odstop, če se pokaže, da je posnetek avtentičen. Šarec je ogorčen tudi nad Vizjakovimi izjavami, ki kažejo na ministrov odnos do sodne veje oblasti.

Tudi predsednica SAB Alenka Bratušek je po objavi celotnega posnetka pogovora ocenila, da "gre za gospodarski kriminal, ki ga izvaja SDS". "Edina prava stvar v tem trenutku so predčasne volitve, na katerih bi ljudje povedali, da jim je takšnega način dela in delovanja dovolj," je dejala.

Alenka Bratušek

Kot je dodala v današnji izjavi za medije, pogovor izhaja iz obdobja prve vlade Janeza Janše. SDS je po njenih besedah takrat skopala milijardno bančno luknjo v slovenskih bankah, nihče od njih pa za to ni prevzel odgovornosti. "Mislim, da je čas, da tudi v SDS začnejo prevzemati politično odgovornost," je pozvala.

Kritična je tudi do Vizjakovih izjav o pritiskih na sodstvo. "Trideset let poslušamo, kako pravosodje obvladuje leva politična opcija, včeraj pa smo lahko slišali, kako si oni predstavljajo delovanje neodvisnega sodstva. Ni to samo Vizjak, to je način dela in delovanje stranke SDS," je še dejala. Po njenih besedah v normalni demokratični državi, kar bi Slovenija morala biti, Vizjak sploh ne bi postal minister in ta vlada ne bi bila več odgovorna za vodenje države.

SD za odstop Vizjaka in predčasne volitve

Podpredsednik Socialnih demokratov (SD) Matjaž Nemec je danes v odzivu glede na objavljen zadnji posnetek izrazil pričakovanje, da bo minister Vizjak odstopil. Zavzel se je tudi za čimprejšnje predčasne volitve.

"Glede na razkritja je slovenska javnost danes pričakovala odstop ministra Vizjaka. Če temu ne bo tako, pričakujemo, da to stori namesto njega predsednik slovenske vlade, gospod Janez Janša," je v izjavi za novinarje v državnem zboru dejal poslanec SD Nemec. Dodal je tudi, da stranka sedaj pričakuje reakcijo podpredsednika vlade in ministra za obrambo ter prvaka NSi Mateja Tonina.

NSi po besedah Nemca nima veliko manevrskega prostora - ali zahteva odstop ministra Vijaka, ali podpre interpelacijo proti ministru, ali zapusti vladajočo koalicijo. Nemec je tudi izrazil pričakovanje, da bodo organi pregona opravili svoje delo, saj je iz posnetkov razvidno, "da gre za resne sume storitve kaznivega dejanja in še napeljevanje k le-temu".

Matjaž Nemec

Levica zahteva odstop celotne vlade 

Poslanka Levice Nataša Sukić se je danes v odzivu zavzela za takojšen odstop celotne vlade pod vodstvom premierja Janeza Janše. Tudi v Levici pričakujejo odziv NSi pod vodstvom Mateja Tonina.

Vizjakova izjava glede pritiskov na sodnike po besedah Sukićeve kaže, kako deluje sedanja vlada. "S silo si podreja sodstvo, policijo, medije, zato pravzaprav mora odstopiti ta trenutek celotna vlada, ne samo minister Vizjak," je pozvala poslanka Levice. Dejala je še, da bi moral minister Vizjak nemudoma odstopiti že pred 14 dnevi, ko so bili objavljeni prvi posnetki pogovorov s Petanom.

Matej Tonin

"Ampak očitno ima zelo hudo zaščito. Zakaj? Ker se tej vladi očitno zdi plačevanje davkov "glupo". To so navsezadnje dokazali s pravkaršnjim davčnim odpustkom najbogatejšim, kar pomeni 800 milijonov globoko zvrtano luknjo v državni proračunu na letni ravni, potem pa se čudimo da ni denarja za javno šolstvo, javno zdravstvo, za lokalne skupnosti, občine in tako naprej," je še dejala poslanka Levice.

"Festival sprenevedanja se bo očitno nadaljeval," je še dejala poslanka in se vprašala, ali se mu tudi tokrat pridružil predsednik NSi Matej Tonin.

V NSi se bodo še odločili, ali Vizjak uživa njihovo zaupanje

V NSi izjave ministra za okolje ministra Andreja Vizjaka glede pritiskov na sodnike ocenjujejo kot neprimerne in nesprejemljive. "Odločitev o tem, ali minister Vizjak še uživa naše zaupanje, pa bomo sprejeli do obravnave interpelacije o njegovem delu," so za STA pojasnili v NSi.

Kot so še dodali, se bodo o novih dejstvih in posnetku pogovora med Vizjakom in gospodarstvenikom Bojanom Petanom, pogovorili v prihodnjih dneh, ko se bo predsednik NSi Matej Tonin vrnil iz tujine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pajade |  04 .11. 2021 ob  23: 45
Hojs je tudi priznal, da je vedel za posnetek, že dalj časa. Verjetno je tudi vedel, da je pristen. Aja.... on je že zdavnaj nepreklicno odstopil....
pajade |  04 .11. 2021 ob  23: 45
Hojs je tudi priznal, da je vedel za posnetek, že dalj časa. Verjetno je tudi vedel, da je pristen. Aja.... on je že zdavnaj nepreklicno odstopil....
vseved |  04 .11. 2021 ob  17: 01
Kar se Janše in njegove horde tiče, lahko pade vlada že jutri. Žepi so polni.
Martin Kacur |  04 .11. 2021 ob  15: 12
Ma kaj odstopit, kazensko preganjat.
Se še spomnete Islandije?