V OBROKU ZA PET EVROV NE MORE BITI SLOVENSKO MESO: Kemijske sestavine mesa lahko pri človeku povzročijo alergijo

Slovenija

Na krožniku za pet evrov ne dobimo slovenskega mesa, saj to ni realno, je povedal vir za oddajo Koda na nacionalni televiziji. V slovenskih gostilnah naj praktično ne bi bilo slovenskega mesa, večina piščanca, svinjine in govedine se uvozi iz Poljske in Madžarske. Slovenski kmetje ob tem opozarjajo, da domače meso prodajajo pod ceno, veliko ga potuje v tujino za izvoz. Slovenski živinorejci naj bi porabili v povprečju petkrat manj antibiotikov kot je povprečje v EU.

Slovensko meso naj bi bilo za 30 odstotkov dražje kot meso, ki je proizvedeno v EU, zato ni realno, da bi ga dobili na krožniku za 5 evrov. Cena krožnika s slovenskim mesom bi preračunano z vsemi ostalimi stroški morala biti vsaj 6,5 evra, vendar ljudje za dnevne malice in kosila toliko niso pripravljeni plačati, piše portal RTV Slovenija.

Kot so povedali različni strokovnjaki za portal, večina zdravstvenih zapletov z mesom, kar 90 odstotkov, je mikrobiološkega izvora, najpogosteje sta vzrok težav bakteriji salmonela in E.coli. V petih odstotkih se težave pojavijo zaradi škodljive kemijske sestave mesa, kar pri ljudeh lahko povzroči alergijske reakcije, v primeru, če gre za antibiotike, pa rezistenco.

Problem so še druga zdravila, ki jih veterinarji uporabljajo pri zdravljenju živali, kot je nesteroidno pritivnetno zdravilo ketoprofen, ki ga je vsebovalo tudi meso za kebab iz Poljske. Tudi spremembe na koži živali, kot so abscesi, naj ne bi bile nedolžne.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  20 .02. 2019 ob  13: 20
Meso kupujem v privatnih mesnicah. Spar, Hofer, Mercator, ipd. me sigurno ne vidiš kupovat mesa. Kvaliteta stane. Nimaš za kvaliteto ? Jej raje slovensko pašteto. Je bolj hranilna od tistega mesa v veleblagovnicah...
tupamaros |  20 .02. 2019 ob  12: 48
Vse gre v želodec kjer je kislina .