V OBMORSKEM PASU VILE TARTINI PODIRANJE CIPRES IN BETONAŽA: Imajo za "uničevanje najlepšega koščka slovenske obale" potrebna dovoljenja? (FOTO)

Piran

Nekateri Strunjančani so nas obvestili, da v obmorskem pasu Vile Tartini podirajo ciprese in betonirajo. Ob tem se sprašujejo, kje so naravovarstveniki, da se zaščiti "najlepši košček slovenske obale". Da bi izvedeli, za kakšna dela gre, smo se obrnili na Javni zavod Krajinski park Strunjan in Javni gospodarski zavod protokolarne storitve RS (JGZ Brdo), ki je Vilo Tartini prevzel v uporabo julija lani.

V Krajinskem parku Strunjan pojasnjujejo, da v primeru posegov v prostor ne dajejo soglasij niti niso stranka v postopku, tudi ko se ti izvajajo na območju Krajinskega parka. Je pa njihov naravovarstveni nadzornik minuli petek med ogledom terena opazil, da se izvajajo omenjena dela. "O ugotovljenem stanju smo obvestili pristojne organe, odgovora še nismo prejeli," so nam v petek povedali v krajinskem parku.

Na območju krajinskega parka, ki je zavarovano kot Naravni rezervat Strunjan, velja strog varstveni režim. Prepovedana so zemeljska dela, gradnja objektov in kakršnikoli posegi, ki bi preprečevali, spreminjali ali prekinjali naravne procese, npr. postavljanje mrež ali zidov. V ostalih delih krajinskega parka, ki so izven območja naravnega rezervata, pa je varstveni režim milejši.

"Območje gradbenih del se v celoti nahaja izven meja Naravnega rezervata Strunjan," še pojasnjujejo v parku. Posegi na tem območju so dovoljeni, če jih odobri Zavod za varstvo narave (ZRSVN), Zavod za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS) in Direkcija za vode.

Kako se zagovarjajo upravitelji Vile Tartini?

JGZ Brdo je Vilo Tartini prevzel v uporabo julija lani. "S tem pa tudi skrb za vzdrževanje vile in okolice. Še posebej območje ob servisnem objektu je bilo zanemarjeno in kot tako neprimerno vili. Zunanji del je nevaren tudi za sprehajalce, zato smo se odločili, da ga ustrezno uredimo," odgovarjajo.

Iz vode bodo odstranili ostanke betona, rob pa zaključili z zidom, ki bo omogočal bolj varno hojo tudi za sprehajalce. Zamenjali bodo ograjo in postavili manjši montažni objekt, ki bo namenjen za servisiranje uporabnikom plaže in sprehajalcem. Posekali so grmovje ob ograji zaraščeni z živo mejo, ki je služilo kot primeren prostor za "javne sanitarije".

"O posegih smo predhodno opravili razgovore na pristojnih institucijah in na njihovi osnovi zaprosili in pridobili potrebna soglasja. Dela bodo končana do konca letošnjega leta," zaključujejo v JGZ Brdo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija