V NOVI GORICI PROPADEL POSKUS PODRAŽITVE VODE: Spomladi položnice enkrat višje?

Slovenija

V novogoriški občini je bila včeraj sklicana izredna seja mestnega sveta, na kateri bi mestni svetniki odločali o spremembah cen za dobavo pitne vode. Vendar zaradi nesklepčnosti seje ni bilo, prišlo le 16 od 33 svetnikov. Predvidoma bo sklicana nova izredna seja, v nasprotnem primeru pa bodo o povišanju cen odločali svetniki novega sklica.

To je za podjetje Vodovodi in kanalizacija (VIK) Nova Gorica lahko že prepozno. Zaradi nesprejetja povišanih cen je namreč vprašljiva likvidnost podjetja, ki mu grozi tudi insolventnost.

"Seveda nismo zadovoljni z izidom. Pričakovali smo, da bodo vseeno svetniki pokazali odgovornost in razum, ampak se tudi danes ni izšlo," je po seji povedal direktor VIK Borut Mozetič in dodal, da se bodo sedaj pogovorili s predstavniki občine in županom in potem videli, kaj se še da narediti.

Ker je novogoriška občina največja lastnica javnega podjetja, njeni občani pa za storitev dobave in čiščenja vode plačajo kar okoli 55 odstotkov vseh plačil, so ostale štiri občine na Goriškem z odločitvijo o povišanju cen čakale na novogoriško. "Pričakujem, da se bo sprejemanje novih cen tudi v ostalih občinah zamaknilo," je še dejal Mozetič.

Težavo bodo reševali verjetno tako, da bo povišanje veliko bolj drastično, kot bi bilo sedaj. Po Mozetičevih besedah so sedaj predlagali povišanje cen za 29 odstotkov, spomladi pa bi se lahko dvignile celo za dobrih 90 odstotkov. Razlog za povišanje cen je večinoma v povišanih cenah električne energije in posledično višjih stroških dela VIK.

"Koalicija je bila na današnji seji prisotna in je tako želela pomagati podjetju kot tudi predlagati rešitev, ki bi blažila posledico te podražitve in ne bi imela učinka na občane in občanke," pa je ob koncu še dejal vodja svetniške skupine liste Goriška.si v novogoriškem mestnem svetu Luka Manojlović. Napovedal je, da bodo poskusili sklicati še eno izredno sejo pred bližajočimi lokalnimi volitvami.

Novogoriški mestni svetniki so odločanje o povišanju cen vode že imeli na dnevnem redu seje 20. oktobra, ki pa je zaradi nesklepčnosti tako kot včeraj ni bilo. Mozetič je ocenil, da bodo v primeru nesprejetja novih cen v novembru občinski sveti zaradi lokalnih volitev o tem vprašanju odločali šele v februarju ali še kasneje. To pa pomeni, da bi družba med letošnjim julijem in marcem prihodnje leto pridelala med 1,2 in 1,4 milijona evrov izgube, ki jo bo prej ali slej treba pokriti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  10 .11. 2022 ob  08: 57
V Kopru so v zadnjem mandatu brez težav dvakrat podražili vodo s tem, da niso naredili popolnoma nič za zagotovitev dodatnih vodnih virov.