V NOVI GORICI ODPRLI CENTER KREATIVNIH PRAKS: Spodbujal bo inovativnost in eksperimentalno raziskovanje (FOTO)

Goriška

V centru Nove Gorice so odprli center kreativnih praks, ki nastaja skozi združevanje kreativnosti, inovativnosti, podjetništva, umetnosti, izobraževanja in raziskovanja. Ekscenter je eden izmed projektov Evropske prestolnice kulture 2025 in je del dolgoročne strategije novogoriške občine pri spodbujanju razvoja gospodarstva na Goriškem.

Center bo spodbujal inovativnost v kulturno-kreativnih industrijah, eksperimentalno raziskovanje z naprednimi delavnicami, razvojnimi projekti in produktivno druženje.

V njem bo potekalo soustvarjanje umetnosti, kulturno-kreativnih industrij, podjetništva, raziskovanja in izobraževanja. "Konkretno se bo to v našem prostoru odražalo s postavitvami razstav, delavnicami, soustvarjanjem, možnostih sodelovanja s podjetji, obiski in izobraževanji v e-hiši," je je na včerajšnji predstavitvi povedala vodja Ekscentra Mija Lorbek.

Povedala je, da si najprej želijo čim večjega odziva občinstva in sodelovanja z lokalnimi ustvarjalci. Tem bodo nudili plaftormo za informiranje pri pridobivanju sredstev, možnost predstavitev, možnost sodelovanja s podjetji in vključevanje v ekipe za pripravo razpisov.

Ekscenter je že odprl vrata, čeprav je uradna otvoritev napovedana ob novogoriškem občinskem prazniku v septembru. Za junij so tudi že pripravili poseben program, s katerim naj bi v prostor privabili naključne mimoidoče in druge obiskovalce.

Iztok Pavlin, Jurij Krpan, dr. Peter Purg

V prostorih Ekscentra bo delovala tudi e-hiša, ki zaseda skoraj glavnino prvega nadstropja. Letos bo poskrbela za nadaljevanje vodenih eksperimentov.

Novogoriški župan Klemen Miklavič je ob predstavitvi opozoril predvsem na načrtno politiko vzpostavljanja kadrov v novogoriški občini, čemur je Ekscenter tudi namenjen. "Ekscenter je del dolgoročne, celovite strategije spodbujanja razvoja gospodarstva pri nas. Tisto, kar gospodarstvo najbolj potrebuje, so kadri. In kadre začnemo vzgajati pri otrocih, pri mladih. Vzgajali bomo generacije podjetnikov, ki bodo v Ekscentru našli neko svojo pot in ustvarili svojo podjetniško kariero in s tem tudi nudili zaposlitve," je dejal.

Prav zaradi pridobivanja potrebnih kadrov se je vzpostavitvi in umeščanju vsebin Ekscentra pridružilo več novogoriških podjetij, ki so pomagala z donatorskimi sredstvi.

Za naložbo v Ekscenter je novogoriška občina namenila 185.000 evrov, programe v njem pa bodo financirali iz razpisov in sponzorskih sredstev podjetij.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija