V NOVI GORICI GLASOVANJE O PREDLOGIH PARTICIPATIVNEGA PRORAČUNA: Občani bodo sredstva razporejali po sistemu "denarnice"

Goriška

Mestna občina Nova Gorica je v razpisu za pripravo participativnega proračuna prejela 146 različnih predlogov občanov. Več kot polovica, skupno kar 84, jih prihaja z mestnega območja, ostali predlogi pa so približno enakomerno razporejeni še po ostalih štirih območjih občine. Glasovanje bo potekalo do nedelje.

Na glasovanje, ki se je začelo danes, so uvrščeni le tisti projekti, ki bodo dejansko lahko uresničeni. Izglasovani projekti bodo umeščeni v občinski proračun za leti 2021 in 2022 glede na število glasov in naravo posameznega projekta, iz občinskega proračuna bodo za izbrane projekte namenili pol milijona evrov. Vrednost posameznega prijavljenega projekta ne sme presegati 20.000 evrov.

Med prejetimi projekti je bilo precej takih, ki se nanašajo na ureditev ali sanacijo cest in druge, predvsem komunalne infrastrukture. Razlikujejo se tudi glede na to, s katerega dela občine so bili podani. V mestu si na primer želijo ureditev pasjega parka.

Novogoriška občina je tudi tokrat, tako kot ob prvem participativnem proračunu leta 2017, razdeljena na pet glasovalnih območij.

Spomnimo – v ponedeljek, 11. januarja, se začenja glasovanje za projekte Participativnega proračuna Mestne občine Nova...

Objavil/a Mestna občina Nova Gorica dne Nedelja, 10. januar 2021

Volitev se lahko udeležijo novogoriški občani, starejši od 15 let, na voljo pa imajo tako spletno kot osebno glasovanje. V času uradnih ur je volivcem za glasovanje preko spleta na voljo tudi računalnik v sprejemni pisarni novogoriške občine. Osebna oddaja glasov pa bo mogoča v soboto med 14. in 18. uro na sedežih posameznih krajevnih skupnosti v novogoriški občini in v stavbi Mestne občine Nova Gorica.

Posameznik bo glasoval po sistemu "denarnice" s 50.000 evri tako, da jih bo porazdelil po projektih glede na njihovo ocenjeno vrednost. Glasoval bo lahko tudi za projekte, ki niso v njegovi domači krajevni skupnosti.

"Zdaj imajo občani priložnost, da se sami odločajo o porabi dela proračunskih sredstev in da s tem povedo, kaj je v njihovem kraju oziroma v občini zanje pomembno. S svojim glasom pa nenazadnje prispevajo tudi k temu, da se posamezen projekt dejansko uresniči. Občani tako ne vplivajo na odločanje zgolj z udeležbo na volitvah, ampak jih s participativnim proračunom vabimo tudi med mandatom, da sodelujejo pri oblikovanju svojega življenjskega prostora," je pred začetkom glasovanja poudaril novogoriški župan Klemen Miklavič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija