V NEURJU NAJBOLJ 'NASTRADALA' BOLNIŠNICA VALDOLTRA: Veter na Obali predvsem odkrival strehe in ruval drevesa (FOTO)

Slovenija

Ponedeljkovo neurje, ki je prizadelo predvsem primorski del Slovenije, je podiralo drevesa, odkrivalo strehe in zamakalo objekte. Škoda trenutno še ni znana, a po trenutnih informacijah nekaterih občin večje škode z izjemo posameznih primerov ni bilo. Med slednjimi je tudi Ortopedska bolnišnica Valdoltra.

foto: Facebook/Promet za Obalo/Gordana Zubac

Po prvih informacijah večje škode z izjemo posameznih primerov na območju občin slovenske Istre ni bilo, so sporočili s koprske občine. Ocene trenutne škode še nimajo, bodo pa v naslednjih dneh preverili stanje na terenu in na podlagi podatkov pristopili k sanaciji nastale škode, so še zapisali.

Kot je za Televizijo Slovenija (TVS) pojasnil vodja oddelka za zaščito in reševanje na Mestni občini Koper Igor Rakar, so težave nastale predvsem zaradi velikih količin dežja v zelo kratkem času, saj vodi ni uspelo odtekati. Posledično so bile poplavljene marsikatere ulice in bivalni prostori.

foto: Facebook/Promet za Obalo/Gordana Zubac

Drevo padlo na bolnišnico

Močni sunki vetra so izruvali nekatera drevesa, zalilo je tudi nekaj notranjih prostorov bolnišnice. Eno izmed dreves je padlo na stavbo bolnišnice, poškodovalo del strehe in v celoti uničilo zasteklitev, pa so sporočili iz bolnišnice.

Poveljnik koprske gasilske brigade Denis Glavina je pojasnil, da je trenutno težko oceniti, kje je nastalo največ škode, a sta jo po njegovi oceni najhuje odnesla dijaški dom v Portorožu in Ortopedska bolnišnica Valdoltra.

foto: Facebook/Nowak Lazarov

Poleg koprskih in hrvatinskih gasilcev so posledice neurja pomagali odstranjevati tudi zaposleni v bolnišnici. Gasilci so že odstranili večja podrta drevesa in sprostili intervencijske poti, tako da je delovanje bolnišnice zopet neokrnjeno. Odstranjevanje posledic bo sicer potekalo še nekaj dni. Bolnišnica ima urejeno zavarovanje premoženja, zato bo večji del nastale škode krila zavarovalna polica, so še pojasnili.

Na terenu okoli 100 gasilcev

Po besedah Glavine so gasilci do jutranjih ur opravili skupno 82 intervencij, na terenu pa je bilo okoli 100 gasilcev. Večino dela je predstavljalo odstranjevanje podrtih dreves, soočili pa so se tudi z zamakanjem objektov, podrtimi dimniki in odkritimi strehami. Ponekod je poškodovalo tudi električno in telefonsko napeljavo. Sredi dneva je bilo sicer odprtih še okoli šest, sedem intervencij.

UPORABA EASYPARK APLIKACIJE SE OBRESTUJE: Plačaš le toliko, kolikor parkiraš (VIDEO)

EasyPark aplikacija, ki omogoča enostavno plačevanje parkirnine, je sedaj na voljo v vseh štirih obalnih občinah. Parkirnino lahko plačate z mobilno aplikacijo ali SMS-om Uporaba EasyParkove storitve je ali SMS-om. varna in enostavna ter lahko poteka na dva načina, z mobilno aplikacijo Velika prednost uporabe aplikacije je t. i. minutno parkiranje.

Močno neurje prizadelo tudi druge primorske občine 

Močno neurje je zajelo tudi del občine Pivka, kjer je podrlo več dreves. Po trenutnih informacijah pri tem sicer ni nastala večja škoda, je sporočil pivški župan Robert Smrdelj.

Drevesa je ruvalo tudi na območju Divače ter Ilirske Bistrice, kjer je v naselju Vrbovo meteorna voda zalivala klet stanovanjskega objekta, v naselju Koseze pa ga ogrožala. V naselju Brezovo Brdo v občini Hrpelje-Kozina je močan veter odkril del strehe gospodarskega objekta, v naselju Golac pa je podrto drevo poškodovalo električne vodnike. V Ajdovščini je veter odkril streho stanovanjske hiše, je še zapisano na spletnem portalu uprave za zaščito in reševanje.

foto: Domen Gorup

Danes alarm predvsem za južno in vzhodno Slovenijo 

Danes čez dan in zvečer so možna krajevna neurja, ki so najbolj verjetna predvsem v južni in deloma vzhodni Sloveniji, opozarja Agencija RS za okolje.

Po nočnem neurju je večina rek začela upadati, Drava, Mura, Krka in Sava Bohinjka pa še naraščajo. Danes in v sredo bodo naraščale tudi reke v južni in jugovzhodni Sloveniji, zlasti Krka s pritoki in Kolpa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija