V NEMČIJI PREHAJAJO NA KRAJŠI DELOVNI ČAS: Vse več podjetij se odloča za to možnost

Svet

Vse slabši gospodarski obeti in upadanje naročil nemška industrijska podjetja silijo v koriščenje instituta zaposlovanja za krajši delovni čas, je razvidno iz raziskave münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo. Septembra je to zakonsko možnost izkoristilo že 5,5 odstotka podjetij v predelovalnem sektorju, junija denimo 3,8 odstotka.

V prihodnje se bo ta delež še okrepil. Glede na raziskavo Ifa namreč koriščenje inštituta zaposlitve za krajši delovni čas v želji prebroditi zmanjšano povpraševanje in obdržati kvalificirano delovno silo načrtuje še 12,4 odstotka podjetij, poroča nemška tiskovna agencija dpa. S tem bi zaposlitve za krajši delovni čas dosegle najvišjo raven, sicer zabeleženo v času recesije med letoma 2012 in 2013, je opozoril vodja poslovnih raziskav Timo Wollmershäuser. V omenjenem obdobju je bilo v Nemčiji na krajšem delovnem času 100.000 ljudi.

Tovrstno zaposlovanje je skoncentrirano v sedmih sektorjih, največ pa ga je v tekstilni industriji. Mnogi analitiki napovedujejo, da se je Nemčija v recesiji znašla že v tekočem tretjem četrtletju. V drugem četrtletju se je namreč njeno gospodarstvo na četrtletni ravni že skrčilo, dve zaporedni četrtletni krčenji pa pomenita tehnično recesijo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  29 .09. 2019 ob  10: 44
Mi smo tudi zamenjali urnik. Smo prešli iz 8-urnega na 10 in tudi 12-urnega in to za isto plačo.