V Nemčiji bo prisegla nova črno-rdeča vlada

V Berlinu bo danes prisegla nova črno-rdeča vlada, ki bo Nemčijo vodila že tretjič doslej. Po glasovanju v bundestagu bo najprej kot kanclerka vnovič prisegla Angela Merkel, nato pa še njena 14-članska ministrska ekipa.

Potem ko so voditelji Krčansko-demokratske unije(CDU), Krščansko-socialne unije (CSU) in socialdemokratov (SPD) v ponedeljek s svečanim podpisom koalicijske pogodbe zapečatili sodelovanje, je predsednik Joachim Gauck dosedanjo kanclerko Angelo Merkel parlamentu že predlagal v vnovično izvolitev.

Po glasovanju, ki je predvideno že zjutraj, bo Gauck Merklovo najprej imenoval na položaj kanclerke, nato pa bo sledila njena prisega v parlamentu. Zatem bo predsednik države imenoval še ministre, ki bodo prav tako prisegli pred poslanci, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ministrska imena so stranke uradno sporočile v nedeljo, potem ko so člani SPD na glasovanju z veliko večino podprli vstop v veliko koalicijo. CDU bo pripadlo pet ministrskih položajev, CSU trije, SPD pa šest. Ministrska ekipa se bo že danes popoldne sestala na ustanovni seji.

Koalicija rezultat dolgih pogajanj

Konservativci in socialdemokrati so dogovor o koalicijski pogodbi dosegli 27. novembra po petih tednih pogajanj. Merklova jih je s SPD začela potem, ko je na septembrskih volitvah uniji CDU in CSU za las ušla absolutna večina v bundestagu, njihovim dotedanjim koalicijskim partnerjem, liberalcem (FDP) pa ni uspelo preseči praga za vstop v parlament.

Stranke nove vladne koalicije v bundestagu zasedajo veliko večino 504 od 630 sedežev. Velika črno-rdeča koalicija je pred tem Nemčiji pod vodstvom Merklove vladala že v letih 2005-2009, pod vodstvom kanclerja Kurta Georga Kiesingerja (CDU) pa med letoma 1966 in 1969.