V NEKATERIH ITALIJANSKIH MESTIH, TUDI V GORICI, DANES OBČINSKE VOLITVE: Hkrati še referendum o pravosodni reformi

Svet

V Italiji danes potekajo delne občinske volitve, na katerih bodo volivci izbirali nove župane v okoli tisoč občinah po državi. Župane bodo volili v nekaterih večjih italijanskih mestih, tudi sosednji Gorici. Hkrati bo potekal še referendum o pravosodni reformi, ki pa naj ne bi imel možnosti za uspeh.

Devet mesecev pred iztekom zakonodajnega obdobja je približno devet milijonov volivcev pozvanih, da izberejo mestne svete v okoli tisoč od 8000 občinah v državi. Volitve potekajo hkrati z referendumom o reformi pravosodja, na katerega je pozvanih 49 milijonov Italijanov. Referendum naj po pričakovanjih ne bi uspel zaradi premajhne udeležbe, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Volitve bodo potekale v 26 večjih mestih, vključno z Verono, Gorico, Monzo, Genovo in Palermom. V manjših občinah z manj kot 15.000 prebivalci velja večinski volilni sistem, predviden je le en krog glasovanja. V večjih občinah, v katerih prevladuje čisti proporcionalni sistem, bo čez dva tedna potreben drugi krog, če nihče od kandidatov za župana ne prejme vsaj 50 odstotkov glasov podpore. Preštevanje glasovnic se bo začelo takoj po zaprtju volišč ob 23. uri. Prvi izidi naj bi bili znani najpozneje v ponedeljek popoldne.

Na tokratnih volitvah naj bi po napovedih največ izgubila desnosredinska koalicija, ki jo sestavljajo desna Liga nekdanjega notranjega ministra Mattea Salvinija, Naprej Italija bivšega premierja Silvia Berlusconija in opozicijski Bratje Italije, navaja APA.

Podpora Salvinijevi Ligi po anketah sodeč upada, stranka bi lahko prejela le 15 odstotkov glasov podpore zaradi močne konkurence s strani Bratov Italije rimske desničarske političarke Giorgie Meloni.

Volitve veljajo za preizkus razpoloženja volivcev za stabilnost koalicijske vlade premierja Maria Draghija, pa tudi za parlamentarne volitve, ki naj bi potekale najkasneje spomladi prihodnje leto.

Hkrati tudi referendum o reformi pravosodja

Italijani bodo hkrati na referendumu odločali tudi reformi pravosodja, ki pa ima malo možnosti za uspeh. Volivci odločajo o petih referendumskih predlogih, ki bi lahko uvedli novosti v sodstvu. Trije predlogi se nanašajo na reformo pravosodja, dva pa na kazensko pravosodje in boj proti korupciji.

Referendum, ki predvideva odpravo že sprejetih zakonov v parlamentu, podpirata Liga in Radikalna stranka, ki sta v preteklih mesecih zbrali 500.000 podpisov za njegovo podporo. Da bi bil referendum veljaven, mora svoj glas oddati 50 odstotkov volilnih upravičencev. Pričakovati je, da tudi ta referendum, tako kot že prenekateri v preteklosti, zaradi prenizke udeležbe ne bo uspel.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija