V NAPLAVLJENEM KITU ŠEST KILOGRAMOV SMETI: Med ostalo plastiko par natikačev

Svet

Na obalo indonezijskega otoka Sulavezi je naplavilo truplo kita glavača, ki je imel v sebi skoraj šest kilogramov plastike. Med drugim so v njem našli par natikačev, so danes sporočile lokalne oblasti. Ribiči so kita sicer našli v ponedeljek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Med drugim so v želodcu kita našli smeti, kot so plastenke, plastične vrečke, plastične vrvi, les in par gumijastih natikačev," je pojasnil vodja nacionalnega parka Wakatobi Laode Ahyar.

Truplo kita so preiskali študenti lokalne akademije za ribolov.

Na problem odvržene plastike v Indoneziji je lani opozoril britanski potapljač, ko se je snemal med plavanjem v morju plastičnih odpadkov pred obalo turističnega otoka Bali.

Indonezijske oblasti so obljubile, da bodo do leta 2025 zmanjšale količino plastičnih odpadkov v svojih vodah za 70 odstotkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Japonska  |  21 .11. 2018 ob  15: 14
Japonci se lahko samo skrijejo , saj so glede ribolova najhujši prekrškarji. Lovijo za znanost so rekli in potamanijo največ kitov , delfinov in sploh vsega živega kar živi v morju in se nam niti ne sanja. Tudi nakiti iz školjk , koral in ne vem česa vse , bi morali biti prepovedani. Slovenija je edina , ki nima razgradljivih vrečk v trgovinah , razen HOFERJA . Lahko nas je sram. POpovič je naredil edini čistilno napravo na obali , ki skoraj 95 % očisti odpadne vode Kopra , pa ga še zajebavajo . Vem , da bo izgovor nove vlade , da ne morejo ničesar narediti , ker so zadolženi zaradi Popeta. Politiko na stran , imeli smo ministra za morje , ki ni znal plavati in ni o morskem življu vedel nič , imamo pa največ plastike na odpadu , beri sveč ob dnevu mrtvih , prodamo ogromno mehčalcev perila , detergente pa trošimo nad vsakim povprečjem.
Namesto , da bi novinarji tolkli po inšpekcijah in zakonodaji , jim je lažje udrihati po županih in drugih , samo , da so ustregli nekomu v ozadju . O osveščenosti , pri ljudeh , so že davno pozabili.
zoran13 |  20 .11. 2018 ob  20: 04
KOMISIJA KOMISIJ

Slovenija je na 67. zasedanju mednarodne komisije za kitolov (IWC), ki je septembra potekalo v Braziliji, od Japonske prevzela dvoletno predsedovanje IWC. Na srečanju so sprejeli deklaracijo, ki se osredotoča na ohranjanje morskega okolja, ki je pomembno za obstoj delfinov in kitov.

Kot so danes sporočili iz ministrstva za okolje in prostor, je IWC sprejel šest resolucij, med drugim za zmanjševanje podvodnega hrupa, ki je moteč za delfine in kite, za zmanjševanje izgubljenih ribiških mrež ter o izboljšanju učinkovitosti delovanja konvencije.

Na predlog Brazilije so sprejeli t.i. deklaracijo iz Florianopolisa, ki črta prihodnje delovanje komisije. Njen namen ni več pretežno urejanje kitolova, kot je to bilo ob ustanovitvi leta 1946, temveč predvsem ohranjanje morskega okolja, ki je pomembno za obstoj delfinov in kitov.

Prihodnje zasedanje bo v slovenskem Portorožu septembra 2020, so še navedli v ministrstvu.
www.greenpeace.org/slovenia/si/Medijsko-sredisce/zadnje-objave/Komisija-za-Antarktini-ocean-ni-uspela-izpolniti-svojega-mandata-glede-zaite-antarktinih-voda/