V Mehiko odhaja 12 slovenskih podjetij

Pod okriljem Javne agencije RS za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (Spirit) se danes v Mehiko odpravlja delegacija 12 slovenskih podjetij, ki se bo v mestu Guadalajara udeležila tridnevnega mednarodnega poslovnega foruma Americanallia 2013, so sporočili s Spirita.

Dogodek je namenjen poslovnemu mreženju malih in srednje velikih podjetij iz vseh sektorjev, ki načrtujejo širitev na nove trge ali iščejo nove poslovne partnerje predvsem v Mehiki in Latinski Ameriki. Delegacija se bo v Mehiki mudila do nedelje.

V okviru poslovnega foruma bodo potekali individualni sestanki s podjetji, ki so si jih slovenska podjetja že vnaprej izbrala iz kataloga vseh prijavljenih podjetij. Nekatera srečanja bodo namenjena tudi neformalnemu mreženju med podjetji.

Slovenski podjetniki se bodo v času obiska srečali tudi z ekonomskim svetovalcem na slovenskem veleposlaništvu v ZDA Gorazdom Renčljem in nekdanjim veleposlanikom Mehike na Dunaju Alejandrom Diazom, ki je bil akreditiran tudi za Slovenijo. Podjetjem bosta nudila dodatne informacije o možnostih in priložnostih poslovanja v Mehiki.

Mehika, drugo največje gospodarstvo Latinske Amerike, predstavlja za EU enega najpomembnejših trgov v okviru Latinske Amerike, po površini je 14. največja država na svetu, po številu prebivalcev, ki jih ima okoli 116 milijonov evrov, pa 11. na svetu, so navedli na Spiritu.

Mehika je lani beležila 3,9-odstotno gospodarsko rast, medtem ko ji Mednarodni denarni sklad za letos napoveduje 3,7-odstotno rast, prihodnje leto pa 3,9-odstotno.

Najpomembnejše panoge so živilska industrija, kemična industrija, predelava železa in jekla, naftna industrija, tekstilna industrija, kemična industrija in avtomobilska industrija. Velik potencial imajo tudi letalska industrija, vesoljske tehnologije, obnovljivi viri energije in informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Blagovna menjava med Slovenijo in Mehiko je relativno skromna - lani je izvoz v Mehiko znašal slabih 48 milijonov evrov, uvoz iz Mehike pa slabih deset milijonov evrov, prav tako v Sloveniji nimamo podjetja z mehiškim kapitalom.