V MARIBORSKI BOLNIŠNICI SI POMAGAJO Z ROBOTOM: Kaj pa v izolski? (FOTO)

Izola

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor intenzivno testirajo robota, ki je namenjen pomoči zdravstvenemu osebju. Roboti bodo v prihodnje opravljali ponavljajoča in preprosta opravila, ki jih lahko prevzamejo, osebju pa bodo omogočali njihovo krmiljenje z govorjeno besedo, kar bo pri Fridi in njenih naslednikih mogoče početi v slovenskem jeziku.

Robota oziroma robotko z imenom Frida so v mariborski bolnišnici začeli uvajati pred letom in pol, robot pa je namenjen pomoči zdravstvenemu osebju, nikakor pa ne njihovi nadomestitvi. "Že ob prijavi projekta smo razmišljali v to smer, da lahko takšne vrste robot osebje razbremeni. Velik del osebja je pred začetkom izražal bojazen, da jih želimo zamenjati z roboti, pojavljali so se tudi pomisleki, da tople roke medicinske sestre ni mogoče nadomestiti. To niti ni namen tega, pač pa ravno obratno, da ima medicinsko osebje več časa za pacienta," je dejal Vojko Flis, v. d. direktorja UKC Maribor.

[MEDNARODNI PROJEKT HOSMARTAI] V sklopu mednarodnega projekta HosmartAI, je danes, 29. 11. 2023, v UKC Maribor potekala...

Posted by UKC Maribor on Srijeda, 29. novembar 2023.

Testiranja so doslej potekala na kliničnem oddelku za abdominalno in splošno kirurgijo ter na oddelku za torakalno kirurgijo, kjer so prišli v stik že z okoli 400 pacienti, ki so robota pozitivno sprejeli. Tudi pri zaposlenih po prvotnih pomisleki zdaj, ko so videli, čemu je robot namenjen in kako se obnaša, izginjajo; novost za njih je humanoidna oblika robota, medtem ko je umetna inteligenca pri njihovem delu prisotna že kar nekaj časa, predvsem v centralnem laboratoriju in še na nekaterih drugih napravah.

Robot je del mednarodnega projekta HosmartAI, v katerem sodeluje UKC Maribor skupaj z mariborsko Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Da bi robot lahko dokončno prevzel nekatera opravila, bo potrebno dokončati predklinično študijo ter nekaj podobnega narediti še v kakšni drugi zdravstveni ustanovi v Sloveniji. Investicija v napravo znaša 20.000 evrov.

Preverili smo, ali o uporabi robota v svoje delovne procese razmišljajo tudi v Splošni bolnišnici Izola. Sporočili so nam, da ne spremljajo tega projekta in da ne razmišljajo, da bi se tudi v izolski bolnišnici vključili v študije za uporabo robotov v zdravstvu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija