V LUKI KOPER OPTIMISTIČNI: Prihodnje leto načrtujejo višje prihodke in ladijski pretovor

Koper

Družba in skupina Luka Koper sta za prihodnje leto zastavili optimističen načrt. Odgovorni pričakujejo tako višje čiste prihodke od prodaje kot višji ladijski pretovor. Rast pretovora je sicer načrtovana na vseh blagovnih skupinah. Pričakujejo tudi ponovno rast prodaje avtomobilov.

Glede na trenutne svetovne razmere in gospodarske napovedi za leto 2022, bosta družba in skupina Luka Koper v letu 2022 dosegli za devet odstotkov višje čiste prihodke od prodaje in za tri odstotke višji ladijski pretovor, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz družbe.

Družba Luka Koper naj bi po trenutnem načrtu prihodnje leto ustvarila 239,76 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, skupina Luka Koper pa 241,51 milijona evrov.

V letu 2022 bosta dosegli za 14 oziroma za 16 odstotkov višji poslovni izid iz poslovanja (EBIT) in za 22 oziroma za 23 odstotkov višji čisti poslovni izid, kot znaša ocena za leto 2021, predvsem iz naslova višjih načrtovanih čistih prihodkov od prodaje, nižje rasti stroškov od rasti prihodkov in višjih finančnih prihodkov.

Načrtovan poslovni izid iz poslovanja za družbo Luka Koper tako znaša 30,45 milijona evrov, za skupino Luka Koper pa 31,22 milijona evrov. Čisti poslovni izid bo po načrtih znašal 31,44 oz. 32,09 milijona evrov.

Obenem je načrtovana rast pretovora na vseh blagovnih skupinah. Pretovor kontejnerjev, ki je najpomembnejša strateška blagovna skupina, je glede na oceno za letošnje leto v letu 2022 načrtovan za tri odstotke višji (merjeno v kontejnerskih enotah TEU). S tem bo koprsko pristanišče ohranilo primat med pristanišči v Jadranu. Pričakujejo pa, da bo na poslovanje v letu 2022 še vedno vplivala nestanovitnost v ladijskih povezavah, ki smo ji bili priča letos.

Pristojni v prihodnjem letu na račun okrevanja gospodarstva pričakujejo tudi ponovno rast prodaje avtomobilov. Na strateški blagovni skupini avtomobilov glede na oceno za leto 2021 načrtujejo za štiri odstotke višji pretovor vozil in ohranitev primata med sredozemskimi lukami.

Ključni investicijski projekti v letu 2022 bodo vezani na povečevanje zmogljivosti kontejnerskega terminala (zaključek podaljšanja južnega dela prvega pomola in postavitev dveh novih kontejnerskih dvigal), gradnjo dodatnih skladiščnih površin za pretovor avtomobilov, povečanje skladiščnih zmogljivosti in operativnih pogojev za pretovor generalnega blaga, začetek gradnje novega kamionskega terminala ter nabavo opreme.

Za projekte s področja trajnostnega razvoja bo skupina Luka Koper prihodnje leto namenila 12,3 milijona evrov, kar predstavlja 18 odstotkov vseh načrtovanih naložb.

Na poslovne rezultate skupine sta v letošnjem letu vplivala postopno okrevanje svetovnega gospodarstva in krepitev gospodarske aktivnosti v mednarodnem okolju. Pri tem so sicer v Luki opozorili, da se proti koncu leta zaradi ponovne širitve pandemije covida-19 povečujejo negotovosti.

Na osnovi doseženih rezultatov v letu 2021 in napovedi do konca leta ocenjujejo, da bodo čisti prihodki od prodaje skupine letos znašali 222,3 milijona evrov, kar je šest odstotkov več kot leta 2020 ter en odstotek več od načrtovanih. Poslovni izid iz poslovanja bo letos dosegel 27 milijonov evrov, kar je 19 odstotkov manj kot lani oz. pet odstotkov več od načrtovanega, čisti poslovni izid pa bo dosegel 26,1 milijona evrov, kar je 18 odstotkov manj kot lani oziroma sedem odstotkov več od načrtov.

Ladijski pretovor naj bi do konca leta 2021 dosegel 20,6 milijona ton, kar je pet odstotkov več od doseženega v letu 2020 in na ravni načrtovanega za letos, so še sporočili iz Luke Koper.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija