V Luki Koper nadaljujejo z načrti na področju infrastrukture

V sredo so se nadaljevali pogovori med predstavniki Luke Koper, ministrstva za infrastrukturo in prostor in občine Koper glede infrastrukturnih projektov v pristanišču ter prometnih povezav z zaledjem. Najdlje so pri realizaciji novih vhodov v pristanišče, tako v Luki kot na ministrstvu pa se zavzemajo tudi za možnost podaljšanja ekonomske cone.

Sredinega sestanka na sedežu Luke Koper se je udeležila tudi nova direktorica direktorata za infrastrukturo Darja Kocjan, ki se je seznanila s ključnimi in nujnimi projekti, kot so podaljševanje pomolov in novi vhodi v pristanišče, so danes sporočili iz Luke Koper.

Glede izgradnje novih vhodov so z vidika pridobljene dokumentacije še najbližje realizaciji novega vhoda pod viaduktom ankaranske vpadnice, kar je predvideno v okviru državnega prostorskega načrta za pristanišče, saj je večji del infrastrukture že zgrajen.

Poleg tega so v tem času rešili tudi problem odlaganja gradbenega materiala, kar je oviralo dokončanje novega vhoda. Kljub temu bodo nadaljevali tudi s projektiranjem novega vhoda pri Porscheju, koprska občina pa bo v pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta vključila še nov vhod na koncu bertoške vpadnice, napovedujejo v Luki.

Govora tudi o možnosti koriščenja kohezijskih sredstev

Na sestanku je bilo govora tudi o možnosti koriščenja kohezijskih sredstev v luči nove evropske perspektive ter o možnostih podaljšanja ekonomske cone v okviru pristanišča, za kar se po navedbah Luke Koper zavzemajo tako sami kot na ministrstvu za infrastrukturo in prostor.

Odločitev ministrstva za finance, da ne podaljša zakona o ekonomski coni in s tem povezanih davčnih ugodnosti za Luko Koper, je sprožilo veliko polemik.

Nad odločitvijo so bili presenečeni v koprski občini, kjer so poudarili, da ekonomska cona predstavlja pomemben motor investicij in kakovostnih delovnih mest, davčne olajšave za investicije in odpiranje delovnih mest pa privlačijo investitorje in zagotavljajo pozitivne gospodarske učinke tako za regijo kot državo.

Na ministrstvu z finance so sicer pojasnili, da bo Luka Koper ne glede na ukinitev ekonomske cone tudi v prihodnje poslovala kot prosta cona. Režim, kot ga določa zakon o ekonomskih conah, se bo sicer iztekel 31. decembra.

Deli novico:

sardlon |  21 .11. 2013 ob  21: 40
Ma kan je zginu ta naš gašparo, tolko je palamudu fačo tutto io!, inzdej ni već duha ne sluha od njega, bo ? so ga ugrable alienoti????
protestnik |  21 .11. 2013 ob  15: 22
NAREDITE NOVICO DELITE DALJE:

"PETICIJA ZAKONA O KONOPLJI, OSNOVNEM BIVANJU IN PRAVICO DO SAMOZDRAVLJENJA
http://sksk.si/article.php/Predlog_zakona_o_konoplji

KOPIRAJ IN DELI DALJE"