V LUCIJSKEM DOMU ZA STAREJŠE S KORONAVIRUSOM OKUŽENIH ŽE 79 OSEB: Ministrstvo o množičnem hitrem testiranju očitno še ne razmišlja

Piran

V prejšnjem tednu so na spletni strani Centra za starejše občane Lucija objavili obvestilo, da so njihovim uporabnikom ponovno odvzeli brise. O hitri širitvi virusa v lucijskem domu smo že poročali, zato smo tudi tokrat preverili, kakšno je trenutno stanje.

V Centru za starejše občane Lucija so bili primorani rdečo cono razširiti. Najprej so jo vzpostavili v 1. nadstropju, sedaj pa je okuženim stanovalcem namenjeno tudi 4. nadstropje v domu. "Svojci uporabnikov, ki so bili premeščeni, so bili o tem telefonsko obveščeni. Dostava osebnih stvari za uporabnike pa je še vedno možna na vozičku pri glavnem vhodu, vendar iz centra naprošajo svojce, naj vnos omejijo na največ enkrat tedensko," so ob tem zapisali na svoji spletni strani.

Direktorica centra Marinela Šavle Reščič nam je pojasnila, da je v rdeči coni trenutno 60 stanovalcev, okuženih pa je tudi 19 delavcev. Eden stanovalec je hospitaliziran. "Stanovalcem jemlje bris naša diplomirana medicinska sestra, bris odnesemo na analizo v covid točko. Hitre teste izvajamo zgolj izjemoma. Ker je zanesljivost hitrih testov nekoliko nižja, tako testiranje vedno ponovimo tudi s klasičnim testiranjem." Kot pravijo, jim navodil oziroma protokola za množično hitro testiranje v domovih za starejše ministrstvo še ni posredovalo.

"Zaradi obolelosti zaposlenih, so ostali delavci zelo obremenjeni in izčrpani," pojasnjuje in nadaljuje, da so jim na pomoč priskočili študentje Fakultete za vede o zdravju iz Izole ter študentje Medicinske fakultete iz Ljubljane. "V prejšnjem tednu se je vključila tudi ena prostovoljka," je še dodala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija