V LOGATCU NASTANITVENI CENTER ZA BEGUNCE IZ UKRAJINE: Italija zaradi begunskega vala razglasila izredne razmere

Slovenija

Vlada je včerajšnji dopisni seji sprejela sklep o ustanovitvi nastanitvenega centra za begunce iz Ukrajine v Logatcu. Ta bo v delih prostorov uprave za zaščito in reševanje, so sporočili iz urada vlada za komuniciranje.

Osebe, ki bodo nastanjene v nastanitvenem centru v Logatcu, bodo imele pravico do nastanitve in prehrane ter materialne oskrbe, ki obsega obleko, obutev ter higienske potrebščine. Državljani Ukrajine imajo pravico do nujnega zdravstvenega varstva. Osebe, ki ne bodo nastanjene v nastanitvenem centru, pa bodo imele pravico do denarne pomoči, so sporočili po seji vlade.

V Slovenijo so že prispeli prvi begunci iz Ukrajine, kjer poteka ruska vojaška invazija. Bilo naj bi jih okoli deset, nekaj od njih je nastanjenih v Velenju, nekaj pa v Logatcu. Kot je povedal minister za obrambo Matej Tonin, naj bi bilo v posebnem centru v Logatcu za ženske z otroki zagotovljenih 250 mest. Ustanovljena je tudi posebna skupina, v kateri aktivno sodelujejo predstavniki ministrstva za obrambo, in kjer urejajo vse potrebno za sprejem beguncev.

V Italiji zaradi begunskega vala razglasili izredne razmere

Italijanska vlada je včeraj v luči pričakovanega begunskega vala iz Ukrajine razglasila izredne razmere do konca leta. Izredne razmere vladi omogočajo, da v določenih primerih sprejme nujne ukrepe brez predhodnega posvetovanja v parlamentu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot prvi ukrep je italijanska vlada včeraj sprejela odločitev, da bodo namenili deset milijonov evrov za priprave na sprejem beguncev. Med drugim naj bi okrepili centre za sprejem beguncev.

Sprejela je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA tudi ukrepe za pomoč ukrajinskemu ljudstvu, ki zadevajo premestitev vojakov ter dostavo materiala in opreme za oblasti v Kijevu. Prav tako predvideva delovanje italijanske civilne zaščite v tujini. Italija naj bi poleg tega tudi okrepila svoje sodelovanje v evropski civilni zaščiti.

Italijanska vlada tudi načrtuje ukrepe, ki bodo omogočili ponoven zagon termoelektrarn v izrednih razmerah. S tem naj bi zmanjšali odvisnost Italije od uvoza ruskega plina, ki trenutno pokriva 45 odstotkov skupnih potreb države.

Italija se po ruskem napadu na Ukrajino pripravlja na sprejem večjega števila beguncev. V državi sicer živi velika ukrajinska skupnost, ki šteje okoli 250.000 ljudi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija