V KRAJINSKEM PARKU STRUNJAN JIM SMETI NE 'DIŠIJO': Organizirali čistilno akcijo 5 dni prepozno, prostovoljci pa na lastno pest praktično že vse očistili

Piran

V minulih dneh se celotna slovenska Obala ukvarja s smetmi. Invazijo odpadkov že nekaj dni skušajo odpraviti v vseh obalnih občinah, na delu so komunalne službe, uprava za pomorstvo, prostovoljci, potekajo številne čistilne akcije, mudi se ne le Krajinskemu parku Strunjan. Ta je čistilno akcijo napovedal šele za jutri, torej s kar petdnevnim zamikom. Pa še to po pritisku javnosti. Sami odgovornost namreč prelagajo na druge.

Odpadki, ki so preplavili slovensko morje in obalo, so resda najmanj onesnažili piransko občino, a je med njimi veliko drobnih delcev plastike, ki so zelo nevarni predvsem za morske živali. V Okolju Piran so se tako že v sredo lotili čiščenja piranskega mandrača in ostalih lokacij, kjer je bilo nujno potrebno, danes pa so organizirali kar tri čistilne akcije, in sicer na plaži Seča, plaži med skladiščem solin in Bernardinom ter na obmorskem delu med Fieso in Piranom.

Križem rok so bili le v Krajinskem parku Strunjan pod vodstvom v.d. direktorja Roberta Smrekarja (na fotografiji zgoraj), ki je mimogrede tudi kandidat Desus-a za poslanca na letošnjih volitvah. Kot so zapisali na svojem Facebook profilu, pobiranje odpadkov ne spada med njihove naloge: "Naš zavod ni komunalna organizacija. /.../ Iz tega razloga naš zavod nima v ta namen zagotovljenih proračunskih sredstev, nima nobenega vozila, ne upravlja z odvozom odpadkov ali praznjenjem raznih kant in zabojnikov, nima niti ene samokolnice, lopate ali kakšne primerne opreme za to dejavnost – in tudi če bi jo imeli, je nimamo kje skladiščiti."

To pač ne drži, gospod v.d. direktor 

Resda mora za odpadke na morju poskrbeti država – za to je pristojen Sektor za varovanje obalnega morja –, za območja, kjer ni uradnega upravljavca za plažo pa državni koncesionar Drava, a smo na lastne oči lahko videli, kako nepripravljeni so na ekološke katastrofe. Pa vendar območje Krajinskega parka Strunjan ni neko 'divje', nikogaršnje območje. Gre za zavarovano območje, kjer bi za red in čistočo moral skrbeti ravno Krajinski park Strunjan.

In če se že hvalijo, da "že dalj časa sodelujemo v več mednarodnih projektih, katerih cilj je spremljanje problematike morskih odpadkov, prenašanje dobrih praks ter iskanje morebitnih rešitev temu globalnemu problemu. Skladno z vodilom 'misli globalno – deluj lokalno' pa pomagamo in sodelujemo z vsakim, ki se trudi odpravljati posledice morskega onesnaževanja", bi bilo edino logično, da tudi sami poprimejo za vrečke in s svojega koščka obale poberejo nanesene smeti.

Za čiščenje odpadkov po parku imajo preko javnih del zaposleno eno osebo. Kam v krajinskem parku torej odteka ves denar?

Zbudili so se pet dni prepozno 

Po pritisku javnosti so se tudi v Krajinskem parku Strunjan vendarle zbudili in za jutri organizirali čistilno akcijo. Nekateri občani so mnenja, da bi lahko ukrepali že veliko prej. "Vrečke bi lahko dali na razpolago že včeraj. Marsikdo bi prijel vsaj eno in jo napolnil! Danes sem srečala kar nekaj kopalcev, ki so to počeli … in žal so te smeti še vedno na obali, ker jih nihče ne odpelje," je na Facebooku zapisala zaskrbljena občanka, ki je med smetmi v parku opazila tudi igle.

Več pokazane odgovornosti s strani krajinskega parka pričakujejo tudi Strunjančani. "Od Krajinskega parka Strunjan ne pričakujemo, da bo fizično pobiral odpadke, temveč koordiniral delo in red v parku ter če je potrebno tudi po mizi udaril, da se vzpostavi red, ne pa samo prelagat na drugega," so zapisali na Facebook profilu Strunjan.

Krajinski park je praktično že očiščen

A že včeraj so se na lastno pest organizirali nekateri Pirančani (na fotografiji zgoraj) in s plaže v Krajinskem parku Strunjan očistili praktično vso nesnago. Jutrišnja "akcija" v.d. direktorja bo torej le sprehod po plaži? 

Pred včerajšnjo čistilno akcijo prostovljcev 

Po čistilni akciji

Deli novico:

Apetit |  05 .05. 2018 ob  19: 18
Niti ga niso imenovali za direttürja ... on bi že v lj ... v Piranu dve slabi izbiri. SD prepriča se toliko manj!
Zidarček |  05 .05. 2018 ob  15: 53
Naloga Smrekarja je pozidat krajinski park v soglasju z državnimi inštitucjami ... zadaj so špekulacije od desusa.
Kadrovska |  05 .05. 2018 ob  15: 38
To so vse kadrovski presežki glavnega kadrovnika Brankota Simonoviča iz Izole, ki je tudi generalni sekretar DeSUS in je na silo pripeljal Smrekarja v park.

Bi zanimivo pogledat postopek imenovanja direktorja, ki je bil dolgo časa samo v. d., prav zaradi tega, ker so ga iz Desusa dali tja na silo in ob nasprotovanju Sveta zavoda Krajinskega parka Strunjan ter obeh občin. Ampak glede na to da je ministrica za okolje od Desusa ... je bil Smrekar najboljši kandidat. :-)))))))

Ta DeSUS kamor pride dela samo sranje. Za njimi pa čistijo vsi ostali.
Ojoj |  05 .05. 2018 ob  14: 31
Če prav razumem gospoda Hahahahaha ... so svinje tisti, ki so prišli čistit, ubogi pa je tisti, ki ni hotel čistit. Čudna logika. Po tvojem bi morali smeti pustit tam, da se ne bi Smrekar slučajno počutl očrnjenega?
Svetilničar |  05 .05. 2018 ob  12: 51
-3
In točno tekega je treba volit v parlament. Bo vsaj še tam polno škovac.
Js pa mislim da |  05 .05. 2018 ob  10: 46
če vsak dan čistijo po parku, čeprav ni to njihova naloga, potem so frajerji. Tako kot vsi, ki to delajo prostovoljno. Pravo vprašanje je zakaj niso ukrepali tiste službe, ki bi morale. Plačan predvolilni oglas...
Razočaran |  05 .05. 2018 ob  09: 22
-1
Bravo! Točno takšni so za v parlament!
homeano |  05 .05. 2018 ob  09: 15
A bi mi znal kdo povedati,kako izgleda osem urni delavni dan teh na Krajinskem parku?
aha pa si se pokazal v pravi luči |  05 .05. 2018 ob  09: 07
Ta tip v državni zbor, za poslanca ? Če ni sposoben skrbeti za košček obale, majhen krajinski parkec, in namesto hitre akcije, ko je ogroženo okolje, citira neke zakone: mi nismo dolžni to, mi nismo dolžni ono...kako bo skrbel za slovenski narod in državo ??? Mi tudi nismo dolžni voliti zanj...
Hah |  05 .05. 2018 ob  08: 37
Zdaj ko so prostovoljci in vsi ki jim je do naše obale in narave opravili delo in ko je narava začasno rrazmetala smeti po morju tip vabi na čiščenje Krajinskega parka. Po toči zvoniti je prepozno pravi star pregovor.
Vesu |  04 .05. 2018 ob  23: 49
-2
Cisti se pred poletno sezono drugace pa so cez leto smeti..domacinov tudi ne moti...o nekem varstvu okolja je brezveze govorit nima smisla
Domačinka |  04 .05. 2018 ob  23: 12
Sama sem se lahko prepričala da zadnjih nekaj let delavci parka redno čistijo okolico. Tudi te dni so bili na plaži, res pa se niso reklamirali kot to nekateri počnejo...
1