V Krajinskem parku dve novi hišici z informacijskim centrom

Piran

V Krajinskem parku Strunjan so odprli obnovljeni solinarski hiši, ki bosta služili predvsem za izobraževanje in obveščanje obiskovalcev. Z novo pridobitvijo pa bo tudi uprava lahko delovala neposredno iz parka.

Solinarski hišici sta bili namenjeni skladiščenju orodja oz. nudenju zavetja dežurnim solinarjem ob neurjih. V enem od objektov bo zdaj po petih letih delovanja končno svoj sedež dobil Krajinski park Strunjan, obenem pa bodo v njem izvajali izobraževanje in osveščanje obiskovalcev. Drugi objekt bo služil za hrambo solinarskega orodja in kot oblika predstavitve solinarske dejavnosti, je ob današnji slovesnosti pojasnil direktor parka Marko Starman.

Okoli pol milijona evrov vredna obnova je bila predvidena že v operativnem programu za Naturo 2000 za obdobje 2007-2013 kot instrument urejanja in osveščanja turizma na zavarovanih območjih, operacijo pa sta v okviru finančnega mehanizma krepitve regionalnih razvojnih potencialov za isto obdobje potrdili ministrstvi, pristojni za gospodarstvo in za okolje.

 

Lažje bodo upravljali "pritiske" na park, ki jih izvaja veliko število obiskovalcev

"Cilj  investicije je bila ureditev informacijskega centra na severnem delu strunjanskih solin. Informacijski center je nujno potreben za delovanje Javnega zavoda Krajinski Park Strunjan," pojasnjujejo v parku.

Investicija bo omogočila povezovanje naravnih ter kulturnih potencialov in je širšega pomena tako za občino kot celotno regijo. Center bo prispeval k razvoju ter promociji parka in s tem omogočil vključevanje dejavnosti, ki so posredno in neposredno povezane s turizmom. Premišljeno načrtovana parkovna infrastruktura pa usmerja obisk, ki se z leti povečuje in lahko škoduje doseganju varstvenih ciljev parka. Objekta sta obnovljena na način, da se ohranja njihov tradicionalni izgled, hkrati pa omogočata sodobno kvalitetno bivanje.  

Slovesnosti ob včerajšnjem odprtju sta se udeležila tudi minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan ter minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel. Židan je izpostavil raznolikost in ohranjenost naravnega okolja kot primerjalni prednosti Slovenije ter dodal, da je razvoj krajinskih parkov lahko tudi priložnost za nova delovna mesta.

Omerzel pa je izpostavil, da je prav, da čuvamo "čudovito naravno in kulturno dediščino", ki jo premoremo. Pri tem je poudaril pomen dobrega sodelovanja, ki že poteka z ministrstvom za kmetijstvo in okolje. Na slovesnosti, ki jo je spremljal tudi kulturni program, sta zbrane pozdravila tudi župana Pirana in Izole, Peter Bossman in Igor Kolenc.

Kalamaro |  17 .10. 2013 ob  19: 35
Ja res se trudijo, jim prov teče sez čela!!
sosed |  17 .10. 2013 ob  11: 25
-1
same kritike. a končno nekdo, ki je iz Evrope uspel uspešno iztržiti denar in uredil del razpadajočih solin. Šel mimo pogledat in hvale vredno, kaj se vse da urediti, če se le malo potrudiš.
sprehajalec 2 |  17 .10. 2013 ob  09: 48
Mi smo pa vse ogledovali čim se je instaliral toti slinastobradati direktor parka in naredo toto brv "na reki kwai" za kamuflažo...!
Sprehajalec |  17 .10. 2013 ob  07: 33
@bogata država, bravo!! točno zadeto bistvo, važno da imajo pisarne, soline pa razpadajo!!!
Bogata država |  16 .10. 2013 ob  20: 25
Najprej so si zrihtali službe zdaj pa sončne pisarne... Sprehajalne steze pa se še napre vdirajo v blatu, soline pa tako propadajo...
moder |  16 .10. 2013 ob  15: 01
Kje so pa zeleni? Ki tako radi preprecujejo razno razne investicije? Aja to jim bo verjetno prislo prav pa so tiho..
geđo |  16 .10. 2013 ob  13: 29
Super.
Morda bo moč iz hišic tudi popravljati napake v tekstih na Regional obali.