V KORTAH SO REŠILI ŽIVLJENJE, ZATO SO DOBILI ŠE ENEGA: Izolska občina ima nameščenih 16 defibrilatorjev, to so lokacije (FOTO)

Izola

Na pročelje oljarne v Medoših so namestili nov defibrilator. Lani so namreč prav s to napravo rešili življenje v Kortah, zato jim je proizvajalec podaril še enega, podjetje Star 2000 pa je podarilo omarico. Naprava je vključena v mrežo vseh izolskih defibrilatorjev, s katero upravlja ZD Izola.

Ob srčnem zastoju je edina rešitev defibrilacija v prvih nekaj minutah, zato je izjemnega pomena, da so defibrilatorji v bližini in lahko dostopni, ko je to potrebno.

Lani je Kortežan Stefano Destefano prav z ustrezno uporabo defibrilatorja ohranil pri življenju sokrajana: "Izjemno ganljivo je bilo videti človeka, ki je s pomočjo sosedov, zahvaljujoč masaži srca in veliko sreče, ponovno zaživel. To je dokaz, da je dobro timsko delo zdravstvenemu osebju, ki je prispelo kasneje, omogočilo boljše reševanje in nadaljnjo oskrbo."

Župan Danilo Markočič je ob tej priložnosti poudaril, da izolska občina sodeluje v projektu Izola, srcu prijazno mesto že od leta 2013. Do sedaj je bilo na različnih lokacijah postavljenih šestnajst javno dostopnih aparatov, kar trije v zadnjih nekaj mesecih.

Prvi je bil nameščen na pročelje zdravstvenega doma, nato je sledila postavitev v Kortah in na Maliji, na Manziolijevem trgu, v Jagodju pred trgovino Mercator in na pročelju stavbe krajevne skupnosti Jagodje - Dobrava, v Livadah pred trgovino Hofer in na stavbi upravne enote, na izolski tržnici, v Cetorah, na pročelju medgeneracijskega centra v Livadah, na Šaredu na pročelju picerije Fuoriseria in ob lokalu Vitaminček na promenadi proti kopališču Svetilnik. Letos sta bila dva nameščena v kurjerci in dodatni na pročelje oljarne v Medoših.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
anton |  23 .10. 2022 ob  16: 43
... pohvale vredno, vsekakor, na žalost pa mislim, da je to le del predvolilne kampanije ... na nekaterih mestih v izoli so defibrilatorji stari že skoraj desetletje in tehnološko zaostajajo z novimi modeli - nov stane cca 1.500 eur, če bi bila želja in volja, bi jih občina lahko vse zamenjala že pred par leti, saj je ta znesek za izolski proračun zanemarljiv ... novi defibrilatorji so izpopolnjeni, z več funkcijami in bolj enostavni za uporabo ...
nylarazgotra |  23 .10. 2022 ob  14: 22
Vredno pohvale Izolski občini, potreben bi bil splošen tečaj vsaj1x na leto v podjetjih da ljudje se naučimo ali osvežimo znanje o uporabi defribilatorja, in masažo srca. Tu ne razumem logike, zakaj požarno osvežimo, medicinsko nujno pomoč pa ne. Stvar denarja ali organizacije?
manemebasat |  23 .10. 2022 ob  13: 30
-16
Zakaj so sedaj kar naenkrat potrebni ti aparati vsepovsod po svetu? A ne znate potegnit crte? ZARADI SMRTONOSNIH UCINKOV CEPIV!