V KOPRU ZAŽIVEL VATERPOLO ZA NAJMLAJŠE: Otrokom skušajo skozi igro pričarati občutek varnosti v vodi (FOTO)

Koper

Pred približno mesecem dni je, po prvem neuspelem poskusu, kateremu je botrovala epidemija koronavirusa, v Kopru oživel in zaživel Vaterpolo klub Bonifika, katerega namen je k temu športu spodbuditi tudi najmlajše. Trenerske oči budno spremljajo otroke od treh let naprej ter jim skušajo skozi igro in zabavo najprej pričarati občutek varnosti v vodi, nato pa predstaviti ta šport.

"Začnemo skozi igro in jim omogočimo, da se na vodo najprej privadijo, saj se nekateri tudi bojijo. Ko ta strah premagajo, se učimo naprej, še vedno skozi igro in s pomočjo pripomočkov, kot so žoge ali deske. Pokažemo jim tudi različne tehnike plavanja," opisujejo potek treningov. Poleg tega člane učijo tudi pravilnega dihanja pri plavanju in potapljanju.

Treningi potekajo dvakrat tedensko, ob ponedeljkih in četrtkih med 16.00 in 17.30, v Aquaparku Žusterna, a z naslednjim letom načrtujejo selitev na novi bazen na Bonifiki.

V klub so sicer vabljeni otroci in mladostniki do 15. leta. Z njimi delata dva trenerja, ki starejšim članom popravita plavalno tehniko in jih učita osnov in igre vaterpola.

"Moramo priznati, da je veliko zanimanje za mlajše otroke, predvsem od četrtega leta naprej. Ta odziv je tudi nas pozitivno presenetil in navdušil," pojasnjujejo v klubu in dodajajo, da starši njihov klub vidijo kot dobro priložnost, kjer se lahko otroci privadijo na vodo.

"Ker še ne znajo plavati, trener oziroma učitelj dela z njimi v manjšem bazenu, namenjenem otrokom. Nekateri so sprva zadržani, prestrašeni, začnejo celo jokati … A se kmalu privadijo in na koncu treninga sploh ne želijo domov," še povedo.

Trenutno število novih članov narašča in če se bo ta trend ohranil, načrtujejo v prihodnosti tudi mini tekme ali turnirje znotraj kluba, veseli pa bi bili tudi, če bi lahko izvedli kakšen turnir tudi širše.

Kako pa se je vse skupaj začelo? "Vse se je začelo ravno iz tega, ker se ukvarjamo z reševanjem iz vode, reševalci pa so pogosto plavalci ali vaterpolisti. Hoteli smo se še malo razviti in tako smo se odločili, da obudimo vaterpolo in začnemo na novo," opisujejo.

Dodajajo pa še, da se veliko staršev za njihov klub odloča tudi zaradi trenerjev. Z otroki se namreč ukvarjata vaterpolista, ki sta igrala v profesionalnem srbskem vaterpolskem klubu PartizanStefan Sajko in Miloš Radovanović.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija