V KOPRU VODA SMRDI PO KLORU: Kriva je spomladanska povečana poraba

Koper

Več bralcev nam je v zadnjih dneh sporočilo, da voda v Kopru na različnih lokacijah smrdi po kloru, zaradi česar so bili v skrbeh, ali jo je sploh varno piti. Na Rižanskem vodovodu mirijo, da je voda varna za uporabo in prekuhavanje ni potrebno, kot so nam sporočili, pa je za močnejši vonj po kloru kriva spomladanska povečana poraba vode. Kot pravijo, koncentracijo klor dioksida dodajajo glede na priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, nadzor pa izvajajo na vodarni Rižana in po celotnem vodovodnem sistemu.

Že prejšnji teden v Pradah, v zadnjih dneh pa tudi na Markovcu in v koprskem mestnem jedru voda iz pipe smrdi po kloru. Uporabniki so se zato začeli spraševati, ali je ta sploh pitna oziroma varna za uporabo.

Ta vprašanja  smo naslovili na Rižanski vodovod Koper, od koder so nam odgovorili, da je voda javnega vodovodnega sistema Rižanskega vodovoda Koper varna za pitje na celotnem območju obalnih občin. "Ultrafiltrirana voda odteče v izredno dolg in razvejan vodovodni sistem, ki obsega nekaj manj kot 1000 kilometrov. S ciljem zagotavljati in ohranjati skladno pitno vodo do slehernega porabnika, se pitni vodi pred iztokom v sistem distribucije doda dezinfekcijsko sredstvo - klor dioksid," so pojasnili in dodali, da ima ta specifičen vonj, ki se razlikuje od klora, na katerega smo navajeni iz bazenov, in je bolj oster. "Še močneje se ga zazna pri razprševanju vode (tuši) in v topli vodi, nekateri ljudje pa ga zaznajo tudi že pri zelo nizkih koncentracijah. V spomladanskih mesecih se praviloma začne povečevati poraba vode, kar pomeni, da voda hitreje steče po sistemu in hitreje doseže porabnike, zato je rezidual klor dioksida zaznati bolj, kot običajno," so pojasnili.

Bralci so potarnali tudi, da je voda iz pipe, ko jo nalijejo v kozarec, popolnoma bela. Na Rižanskem vodovodu odgovarjajo, da je taka voda pitna in varna za uporabo brez omejitev. Za pojav so po njihovih besedah "krivi" mikroskopsko majhni zračni mehurčki. "Pojav belo obarvane vode nastane pri izvajanju vzdrževalnih del na vodovodnem sistemu, pri čemer pride do raztapljanja zraka v vodi, ki je pod pritiskom. Če takšno belo vodo natočimo v čist kozarec, lahko že po nekaj trenutkih opazimo, da se voda v kozarcu počasi zbistri. Opazimo dvigovanje mehurčkov proti površini," pravijo in dodajajo, da belo obarvana voda ne pomeni, da je v njej prevelika koncentracija klora: "Klor ni bele barve in je v vodi raztopljen!," pojasnjujejo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tina K. |  12 .04. 2019 ob  18: 27
Mogoče se pa že kaže neznanje novega direktorja RV
Eho |  11 .04. 2019 ob  22: 05
-2
Dejmo rtečt, da nekaj dni kupuješ vodo v steklenicah, tako se gotovo izogneš neprijetnemu vonju iz vodnega sistema....Kako se pa boš izognil neprijetnemu vonju čezoceank, oziroma njihovih izpuhov. Kakšen teden nazaj sem bil tam bičikliral, res mi ni jasno kako tam živijo ljudje, sploh tisti v neposredni bližini luke....