V KOPRU NA POSEBEN NAČIN OBELEŽILI OBČINSKI PRAZNIK: Mestu in zaledju so se poklonili s filmom

Koper

Osrednje dogajanje ob letošnjem občinskem prazniku Mestne občine Koper je bilo virtualno. K sodelovanju so povabili lokalna društva, glasbenike in kulturne ustvarjalce, s katerimi so posneli krajši film z naslovom "Ala, hodte z nami!", ki gledalca z glasbo, plesom, igranimi prizori iz vsakdanjega življenja in pristnim istrskim narečjem popelje po poteh in čudovitih kotičkih koprske občine. Film si lahko ogledate tudi na naši Facebook strani.

Mestna občina Koper svoj praznik vsako leto obeleži z živahnim kulturnim dogajanjem in prireditvami, kot so Koper praznuje z otroki na trgu, Koper na dlani, svečana seja Občinskega sveta s podelitvijo občinskih nagrad in številne druge. Ker jim letos okoliščine niso dopustile izpeljati tradicionalnega druženja na prostem, vendar so kljub temu želeli občankam in občanom pričarati praznično vzdušje, so dogajanje preselili na splet.

K sodelovanju so povabili lokalna društva, glasbenike in kulturne ustvarjalce, ki so se z navdušenjem odzvali in na ta način omogočili gledalcem nepozabno popotovanje po čudovitih kotičkih koprske občine. Na poti nas ves čas spremljata Irena in Boris Piciga iz Gledališke skupine Dekani, ki z duhovitimi prizori in prigodami skrbita za dobro voljo in zdravo mero smeha, pevci in glasbeniki Julija Jogan, Gabrijel Juriševič, Klapa Semikantá, Luigi in band, Pevska skupina Kantadore in Pihalni orkester Koper, plesalci Folklorne skupine Oljka iz Kulturnega društva Hrvatini in Valmarinke iz Kulturnega društva Istrski grmič Škofije ter Šavrini in anka Šavrinke iz Gračišča, ki skrbijo, da stari istrski običaji in navade iz vsakdanjega življenja ne utonejo v pozabo. Adrenalinske utrinke v filmu sta omogočila športnika Iztok Južnič Zonta in Peter Novak, večerni zaključek v hramu kulture pa igralska zasedba Gledališča Koper, ki na izviren način nagovori gledalce in jih s pozitivnim sporočilom popelje v novo jutro.

Idejno zasnovo filma, ki jo je pripravila ožja ekipa sodelavcev Mestne občine Koper, je v končno razglednico po občini oblikovala snemalna ekipa Kleva Films.

Praznično je tudi danes, saj bomo na kanalu YouTube eKoperCapodistria med 9. in 21. uro lahko spremljali še kulturni maraton, ki ga ob občinskem prazniku pripravljajo Pokrajinski muzej Koper, Pokrajinski arhiv Koper, Gledališče Koper, Knjigarna Libris, Forum Tomizza, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja, Znanstveno-raziskovalno središče Koper in Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper.

Ob občinskem prazniku, ki ga v Kopru vsako leto obeležujejo 15. maja, se spominjajo pogumnih Marežganov, ki so se leta 1921 dokončno uprli dolgoletnemu zatiranju in zanikanju svojega obstoja ter naposled ponosno zakorakali v novo, boljše življenje.

Ob tej priložnosti so se včeraj predstavniki Mestne občine Koper z županom Alešem Bržanom na čelu, predstavniki Krajevne skupnosti Marezige in borčevske organizacije tradicionalno zbrali pred spomenikom padlim v Marezigah in v spomin nanje položili vence.  

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
galeb |  17 .05. 2020 ob  15: 17
No, to pa je nekaj od novih na občini. Pohvalno! Pa še naprej dobrih novih projektov, naj se tu ne ustavi.
joe jaxson |  16 .05. 2020 ob  21: 17
lepo, edino na uni pasari bi namesto outboard Yamahe dal Tomosa - režismotko !