V KOPRU BODO SNEMALI CESTE: Pobuda dozorela zaradi pritožb nad zastoji v turistični sezoni

Koper

Mestna občina Koper je leto 2023 sklenila s presežkom prihodkov nad odhodki v višini približno 570.000 evrov, piše v zaključnem računu, ki ga je na današnji seji potrdil občinski svet. Poleg tega je odobril projekt video snemanja občinskih cest, ki naj bi pripomogel k izločitvi odsekov, kjer tranzitni promet ni dovoljen, iz navigacijskih sistemov.

Proračunski odhodki in izdatki niso presegli meje 100 milijonov evrov, čeprav je proračun za leto 2023 to predvideval. Dejansko so znašali nekaj čez 81 milijonov evrov, k čemur gre dodati tri milijone evrov za odplačilo glavnic kreditov.

Od napovedanih naložb v višini nad 42 milijonov evrov jih je občina realizirala za manj kot 28 milijonov. Občinske službe so nizko realizacijo pripisale razmeram na svetovnih trgih oziroma omejeni ponudbi. Zaradi tega so izvedbo več naložb prenesli v leto 2024. 

Po drugi strani je občina realizirala več kot 97 odstotkov načrtovanih prihodkov, to pomeni skoraj 85 milijonov evrov. Po načrtih naj bi se v lanskem letu zadolžila za dodatne štiri milijone evrov, a se to ni zgodilo. Dolg občine je ob koncu lanskega leta znašal skoraj 29 milijonov evrov, še izhaja iz sprejetega zaključnega računa.

Občinski svetniki so včeraj potrdili 150.000 evrov vredno naložbo v projekt video snemanja kategoriziranih občinskih cest. Pobuda je posledica pritožb nad prometnimi zastoji v času turistične sezone, ki se ne dogajajo le na glavnih, ampak tudi na lokalnih cestah.

Kot je pojasnil vodja občinske službe za digitalni razvoj Andrej Erzetič, so poskušali doseči izločitev posameznih cest iz aplikacij za navigacijo, a je največji ponudnik storitev to zavrnil. Obrnili so se na Nacionalni center za upravljanje prometa, ki posreduje podatke o stanju na cestah podjetjem. Ugotovili so, da obstoječi sistem nadzora občinskih cest ne omogoča pošiljanja podatkov v uporabni obliki, saj je bil zasnovan za upravljanje prometa in ne za navigacijo.

Za pridobitev podatkov v takšni obliki, kot jo sprejemajo ponudniki navigacijskih storitev, bodo morali občinske ceste, prometne znake in oznake na cestišču znova posneti. Po Erzetičevih besedah je to mogoče storiti le spomladi. Želijo si, da bi to bilo že letos, a bo težko, ker morajo najprej objaviti razpis za izvajalca snemanja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  19 .04. 2024 ob  11: 09
Kaj bodo snemali? A imajo že izvajalca? Predlagam bolj enostavne rešitve:
1. omejitev prometa v poletnem času za lokalni promet
2 Tehnične ovire za avtodome - kot so višinske rampe
3 Sistem enosmernih cest

Za te ukrepe ne rabiš soglasja "največjega" ponudnika . Lahko postavijo prometni signalizacijo na vseh vhodih iz Italije razen na AC odseku Škofije.... Torej te rešitve so možne od ponedeljka. Ker drugače navigacija jih vozi po vseh cestah iz Italije. Ko ga spraviš na AC pa je itak vinjeta.
Je pa se možnost, da vlada sprejme uredbo da morajo vsa vozila v SLO imeti vinjeto. Kot to ima Švica. In bi se rešili te nadloge, ki prevozi 3000 km do morja in nima za eno bogo vinjeto.
Silvana63 |  19 .04. 2024 ob  09: 09
Upam, da potem po Serminski cesti ne bodo vozili še šleperji in kamion od Dinosa. Piše, da je dovoljeno za Marjetico, vozijo pa vsi.