V KOPRSKEM ZAPORU NOVO VODSTVO: Zaradi pobega službe ne bo izgubil nihče

Koper

Sedanji direktor koprskega zapora Dušan Valentinčič se s torkom poslavlja, kot vršilka dolžnosti pa bo vodenje zavoda prevzela Janja Pahor Mohorič, je po današnjem obisku koprskega zapora povedala ministrica za pravosodje Andreja Katič. Pahor Mohoričeva je izrazila prepričanje, da je koprski zavod kljub določenim pomanjkljivostim v dobrem stanju.

Nova vršilka dolžnosti direktorice zapora Pahor Mohoričeva je v izjavi za medije poudarila, da se zaveda odgovornosti svojega novega položaja, da pa je hkrati prepričana, da Valentinčič "zapušča zavod v dobrem stanju, kljub pomanjkljivostim, ki so se pač ugotovile na področju varovanja".

"Enako prepričana sem tudi, da je velika večina sodelavcev, s katerimi bomo v naslednjih mesecih sodelovali, dobrih, predanih službi in strokovnih," je dodala nova v. d. direktorice ter napovedala, da bodo skupaj prevetrili določene postopke, zlasti na področju varnosti, ter pregledali, kje so potrebni ukrepi oz. spremembe. Pahor Mohoričeva je bila sicer predsednica interne komisije uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, ki je preiskovala nedavni pobeg pripornikov iz koprskega zapora.

Katičeva je priznala, da imajo v Kopru skoraj 35-odstotni manko kadrovskih policistov, po pogovoru z zaposlenimi v koprskem zaporu pa je bila zadovoljna z videnim. Med konkretnimi ukrepi je navedla nadgradnjo oz. posodobitev nadzorno-snemalnega sistema, za katerega bo potrebnih okoli 25.000 evrov. Napovedala je tudi prevetritev in posodobitev varnostnih načrtov ter upoštevanje predlogov pravosodnih policistov. Na kadrovskem področju pa se bo še danes pogovorila z ministroma za finance in za javno upravo, od česar pričakuje že konkretno rešitev.

"Zavedam se kadrovskih omejitev povsod po državni upravi, saj tudi na drugih področjih manjka kadrov, ampak nekje tukaj res rešitve moramo najti," je dodala ministrica. Tudi ob takojšnji sprostitvi sredstev za nove kadre pa bi zaradi uvajanja v delo ti lahko prišli v Koper šele čez poldrugo leto, zato je Katičeva napovedala iskanje vmesnih možnosti, ki bi olajšale nove zaposlitve. Kot primer je navedla spremembo delovne zakonodaje, po kateri bi pravosodni policist, ki bi želel delati v Kopru, naknadno pridobil znanje italijanskega jezika, ki je zahtevano na dvojezičnem območju.

V slovenskih zaporih sicer primanjkuje skoraj 140 pravosodnih policistov in 30 drugih strokovnih delavcev. Kot je pojasnil generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj, je v kadrovskem načrtu uprave za letošnje leto predvidenih 30 novih kvot, za leto 2020 pa še dodatnih 20. Poudaril je, da bo kvote treba primerno porazdeliti po vseh slovenskih zaporih, saj se povsod soočajo s kadrovsko stisko.

"Že lani smo odpovedali več kot 500 spremstev. Žal se bo ta praksa v določenih primerih nadaljevala tudi letos," je Podržaj opisal težave. S pregledom notranjih organizacijskih postopkov bodo preverili, ali imajo kje še kakšne rezerve. Težavo po njegovih besedah blažijo tudi s tem, da so angažirali nekatere že upokojene sodelavce.

Službe zaradi pobega pripornikov ne bo izgubil nihče, izdali pa so šest opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja, je še dajal Podržaj. Preiskava pobega pripornikov še ni zaključena, Podržaj pa zaradi interesa preiskave ni želel odgovoriti, ali so že našli žage, s katerimi sta ubežnika prežagala rešetke na oknih.

Katičeva sicer pričakuje poročilo o stanju v ostalih slovenskih zaporih, kjer se prav tako srečujejo s pomanjkanjem pravosodnih policistov. Ob tem je izpostavila, da je koprski zapor med modernejšimi, v ljubljanskem zaporu je stanje veliko hujše. Dogradnja zapora na Igu in gradnja novega moškega zapora v Dubronjah pa se po besedah ministrica nadaljujeta v skladu s predvideno časovnico.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija