V KOPRSKEM GLEDALIŠČU SLOVESNO: Obeležili 30-letnico ustanovitve mornariške enote, Šarec napovedal izdatne naložbe (FOTO)

Koper

V koprskem gledališču so včeraj slovesno obeležili 30. obletnico ustanovitve mornariške enote Slovenske vojske. Minister za obrambo Marjan Šarec je poudaril pomen naložb v posodobitev njenih zmogljivosti. V koprskem pristanišču bodo zgradili poseben pomol za vojaške ladje, v Rusiji izdelano ladjo Triglav bo bodo prilagodili standardom zveze Nato.

Na včerajšnji dan je bila leta 1993 ustanovljena prva enota pomorskega rodu Slovenske vojske, 430. združeni odred obalne obrambe, ki se je pozneje preimenoval v 430. mornariški divizion. Ta je po besedah slavnostnega govornika, ministra za obrambo Marjana Šarca, "svetel zgled, kako se čuva tradicija, kako se deluje v okviru obrambe domovine in širše v okviru zavezništva Nata."

Kot je še dejal osrednji govornik, ni nobenega dvoma, ali razvijati pomorstvo ali ne, kar po njegovih besedah potrjujejo tudi napovedane naložbe.

V izjavi za medije po slovesnosti je pojasnil, da lahko mornariški divizion v proračunih za leti 2023 in 2024 pričakuje izdatno povečanje sredstev, tako kot tudi celotna Slovenska vojska. Izpostavil je, da je 30 milijonov evrov namenjenih za raziskave in razvoj: "To je najbolj pomembno, da ne bomo zaostajali, da bomo ujeli tempo, in potem seveda uporabljali domače znanje."

Del sredstev bodo namenili nadgradnji ladje Triglav, da bo ustrezala standardom zveze Nato. "To, da je ruske izdelave, za nas ta hip ne pomeni nič," je zatrdil Šarec.

Triglav je trenutno na remontu v tržaški ladjedelnici. Kot je povedal poveljnik 430. mornariškega diviziona, kapitan bojne ladje Bogomir Tomažič, potekajo dela na podlagi pogodbe za tekoče vzdrževanje, ki bi morala biti končana sredi letošnjega leta. Takrat bi ladja po njegovih besedah spet lahko šla v morje, ne bo pa še operativna, ker je potrebnih še nekaj večjih posegov.

Med drugim gre za prenovo prezračevanja, protipožarnega sistema in sistema upravljanja ladijskih strojev. Predvidoma februarja bodo objavili razpis za izbiro najboljšega ponudnika. Če ga bodo izbrali do sredine letošnjega leta, bi bila ladja sredi prihodnjega leta po Tomažičevih besedah lahko operativna, kot je bila pred časom remonta.

V naslednjih dveh ali treh letih nameravajo izpeljati še več posodobitev, vključno z zamenjavo oborožitve, vse v cilju interoperabilnosti v sodelovanju v Natovih operacijah po svetu, je še razložil Tomažič.

Trenutno slovenska mornariška enota uporablja samo manjšo ladjo Ankaran, ki jo za usposabljanje uporablja tudi posadka Triglava.

Druga naložba predvideva izgradnjo priveza za vojaške ladje, ki zdaj najemajo druge pomole. Najpozneje naslednje leto bo v tretjem pristaniškem bazenu, ob ro-ro terminalu, stal 160 metrov plavajoč pomol, je napovedal Tomažič in dodal, da trenutno pričakujejo gradbeno dovoljenje. "Potem bodo vsi naši čolni in ladje privezani neposredno pred vstopom v vojašnico, kar bo ogromna pridobitev," je dejal.

Tomažič je izrazil prepričanje, da je njegova enota ena najsodobneje opremljenih in najbolj usposobljenih v Slovenski vojski, saj so v zadnjih petih letih ogromno vložili v individualna usposabljanja posameznikov z veliko napotitvami na specialistične tečaje v tujini. Dodal je, da so zdaj začeli tudi nabavljati opremo, kakršne so si želeli že vrsto let.

Načrtujejo tudi povečanje števila pripadnikov, vzpostavitev učne enote in mornariško-logistične enote, ki bo skrbela za vzdrževanje in oskrbo plovil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija