V Kobilarni Lipica letos tudi Šola zdravega načina življenja

Slovenija

S prvim programom Šole zdravega načina življenja se je v Kobilarni Lipica začel niz sedmih letošnjih programov, s katerimi bodo v sodelovanju z Zavodom Preporod začeli razvijati povsem nove perspektivne ponudbe wellness turizma.

"Wellness turizem je področje, na katerem ima Lipica velik potencial, v skladu s tem smo odprti za nove pobude in zamisli. Bazen in kompleks savn v hotelu Maestoso je mogoče prenoviti že z mnogo manjšim vložkom, kot je bilo pred časom ocenjeno, zato smo prepričani, da bomo lahko v Lipici uspešno razvijali tudi druge programe wellness turizma, team-buildinge in sorodne programe," je prepričan v. d. direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak.

"Ti programi so manj podvrženi sezonskim nihanjem in so obenem povsem skladni s primarnim poslanstvom Kobilarne Lipica na področju konjereje, konjeništva in varovanja lipiške kulturne dediščine," je novost v lipiški turistični ponudbi predstavil Bizjak in dodal, da je trend tudi pri poudarjanju avtentičnega in lokalnega, v čemer imata Lipica in Kras zagotovo veliko ponuditi, prav tako tudi na področju zdrave hrane, predvsem pa doživetij, ki nagovarjajo goste s čustvenega, socialnega, intelektualnega in trajnostnega vidika in pomenijo osebnostno obogatitev in rast.

Zavod Preporod vodi program Šola zdravega načina življenja že deset let. "To je protistresni program, ki se ga udeležujejo predvsem prihajajo uspešni, izobraženi ljudje, da se sprostijo in prenovijo v stiku z naravo," je pojasnil ustanovitelj Zavoda Preporod Marjan Videnšek. Program ne nudi samo kratkotrajne sprostitve od vsakdanjega stresa, pač pa poudarja učenje zdravega načina življenja.

Program temelji na gibanju v naravi, kar pospešuje naravne zdravilne procese človekovega organizma. Ti ob postu učinkovito odstranjujejo v telesu nakopičene toksine, ki so osnovni vzroki bolezni. Obenem pa program usmerja udeležence v zdrav življenjski slog, ob podpori skupine jim dajejo motivacijo za trajne spremembe v smeri zdravega načina življenja.

Med novimi programi v Kobilarni Lipica, ki jih načrtujejo na tem področju, je tudi terapevtsko jahanje. Tako si nadejajo novih gostov, saj je wellness turizem v svetovnem merilu v porastu.