V KIJEVU DANES VISOK AMERIŠKI OBISK: Beseda bo tekla o "seznamu nujno potrebnega orožja in hitrosti njegove dobave"

Svet

Ameriški državni sekretar Antony Blinken in obrambni minister Lloyd Austin bosta po napovedih ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega danes obiskala Kijev. To bo prvi uradni obisk ameriške vlade v Ukrajini, odkar je Rusija 24. februarja tam sprožila invazijo.

Zelenski je obisk, o katerem se je sicer ugibalo že nekaj časa, napovedal v soboto zvečer na novinarski konferenci, ki je potekala na eni od postaj kijevske podzemne železnice. "Mislim, da to ni neka velika skrivnost. Jutri bom imel srečanje z ameriškim obrambnim in zunanjim ministrom," je dejal in izrazil upanje, da bo ukrajinsko prestolnico takoj, ko bodo to omogočale varnostne razmere, obiskal tudi predsednik ZDA Joe Biden.

Kot je še dejal, bo z Austinom in Blinknom govoril predvsem o "seznamu nujno potrebnega orožja in hitrosti njegove dobave". Obenem je na novinarski konferenci ponovil, da so se v minulem tednu obljube Zahoda glede dobave orožja Ukrajini občutno izboljšale, pri čemer je posebej pohvalil pomoč ZDA in Velike Britanije.

Vojni v Ukrajini sicer po dveh mesecih še ni videti konca, glavnina bojev pa zdaj poteka na vzhodu in jugu države.

Biden je v četrtek napovedal nov paket vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 800 milijonov dolarjev, potem ko je podoben 800-milijonski paket pomoči napovedal že tudi 13. aprila. ZDA Ukrajini med drugim dobavljajo havbice, oklepna vozila, helikopterje, taktične drone, sisteme protiletalske obrambe in protitankovske rakete.

Poleg tega bo na pobudo ZDA v Ramsteinu v Nemčiji v torek potekalo srečanje visokih predstavnikov, predvsem obrambnih ministrov in visokih generalov, več deset držav, ki bodo govorili o dolgoročnih varnostnih potrebah Ukrajine. ZDA bo tam predstavljal minister Austin.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija