V KAMPUS LIVADE SE POČASI VRAČA ŽIVLJENJE: Skoraj pet let po požaru in občutni podražitvi sanacije

Izola

Sanacija in prilagoditev prostorov v kampusu Livade gre počasi h koncu. Trenutno poteka selitev raziskovalne opreme iz nadomestnih prostorov nazaj v objekt. Uničujoč požar leta 2017 je naredil za dober milijon evrov škode, razkril pa je tudi, da stavba leta 2014 ni bila zgrajena povsem po načrtih, kot je bilo sprva dogovorjeno.

Da je dejansko stanje objekta drugačno, kot ga je predvideval projekt izvedenih del iz leta 2014, se je pokazalo med rušitvenimi deli. "Neustrezna izvedba strojnih instalacij (prezračevanje) v določenem obsegu in obstoj talne vode pod estrihom talne plošče," pojasnjuje Aleš Oven, pomočnik rektorice Univerze na Primorskem (UP).

Potem je prišla še epidemija covida, zaradi katere so morali predvideti še druge potrebne spremembe v objektu, potrebna pa je bila tudi dopolnitev projektne dokumentacije. "Ob tem je prišlo še do bistvenega dviga cen v gradbeništvu kot posledica dviga cen kovin in goriv glede na projektantski predračun," dodaja Oven.

Sanacija po požaru se je z umestitvijo novih vsebin v objekt tako podražila za 47 odstotkov, s prvotnih 1,03 milijona evrov na 3,2 milijona.

"Selitev v prenovljene prostore počasi že poteka, predvsem v okviru prenosa UP raziskovalne opreme iz nadomestnih prostorov nazaj v objekt. Vrnile se bodo vsebine, ki so se v njem izvajale že prej. Predvsem gre za naravoslovne, kmetijske, zdravstvene in športne raziskovalne vsebine," razlaga Oven.

V stavbi bodo tako med drugim delovale UP FVZ, UP Famnit in UP IAM, ki so bile tam že prvotno. Na vprašanje, ali se bo v kampus Livade vrnil tudi Inštitut za oljkarstvo ZRS Koper, na univerzi odgovarjajo, da imajo z ZRS Koper sklenjeno pogodbo glede uporabe prostorov in opreme, ki je bila podpisana avgusta 2017. "Nadomestilo za uporabo je odločeno z vsakokratnim veljavnim cenikom, ki pa potrjuje upravni odbor UP, stroški pa se delijo skladno s sodili, kar je bilo ravno tako usklajeno ob podpisu pogodbe," pojasnjuje Oven.

Na ZRS Koper pravijo, da uradno s strani UP sicer še niso bili seznanjeni z dokončanjem obnove, neuradno pa vedo, da naj bi se to zgodilo v kratkem. So pa potrdili, da se v Livade Inštitut za oljkarstvo ZRS Koper vrača na osnovi pogodbe, ki je bila podpisana pred požarom.

"Ta v grobem opredeljuje umestitev laboratorija v kampusu, ni pa še stroškovno opredeljena. H konkretizaciji dogovora smo želeli pristopiti že pred zaključeno obnovo. V ta namen smo večkrat kontaktirali in pisali odgovornim na UP, z njihove strani pa je bilo odločeno, da bodo dogovor zaključili in ga opredelili s konkretnimi zneski, ko bo zaključena prenova," pravijo na ZRS Koper.

Prav zato pa še ne vedo, kdaj točno se bodo lahko preselili, saj "še čakamo končni predlog dogovora, za katerega upamo, da bo zgodil čimprej". Kot dodajajo, je selitev in priprava vsega potrebnega za zagon laboratorija dolgotrajen in zelo zahteven postopek.  

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  10 .05. 2022 ob  17: 12
Grozna zamuda, nihče pa jasno ne bo odgovarjal za kikse pri gradnji. Kot vedno.