V JAGODJU NAD PREPRODAJALCE SADJA S SVOJO TRŽNICO: Projekt dobil zeleno luč občinskega sveta

Izola

V Krajevni skupnosti (KS) Jagodje-Dobrava bodo problematiko obcestnih stojnic s sadjem in zelenjavo, ki kupce vabijo z lažnimi reklamami, reševali z lokalno tržnico. Poimenovali so jo Loreto, zanjo pridobili sredstva z razpisa, zaživela bo konec poletja. "Tržnica bo zagotovila infrastrukturo za razvoj celovite ponudbe tipičnih lokalnih proizvodov, krepitev sodelovanja akterjev kmetijstva in turizma in bo pripomogla k razlikovanju domačih pridelovalcev, ki prodajajo pristne proizvode  sadje, zelenjavo in ostale lokalne pridelke, od tistih, ki prodajajo uvožene pridelke in jih prikazujejo kot domače," o projektu pravi predsednik KS Matjaž Gergeta.

Krajevna skupnost Jagodje-Dobrava si v sodelovanju s kmetijskimi pridelovalci že dlje časa prizadeva ustaviti nekontrolirano nelegalno preprodajo sadja in zelenjave ob glavni cesti, natančneje pri objektu krajevne skupnosti, o čemer smo večkrat pisali tudi na Regionalu. Preprodajalci ponujajo 'domača, slovenska živila', v resnici pa gre ceneno sadje iz uvoza, potrošniki so zavajani z oznakami porekla iz Slovenije in oškodovani, saj so za slovenske pridelke praviloma pripravljeni odšteti več.

Kot opisuje Gergeta, so aktivno pristopili k reševanju situacije na več področjih. V poletnih mesecih leta 2020 so organizirali akcijo 'Upor z razlogom', parkirišče so ogradili z ograjo, da bi preprečili postavitev stojnic s sadjem in zelenjavo. Julija 2021 so v sodelovanju z izolskimi kmetijskimi pridelovalci in vinarji organizirali prireditev 'Fige in vino / Fichi e vino', na kateri je potekala promocija in prodaja avtohtonih sort fig ter lokalnih vin, kulturni program, razstava o figah in predavanje o pridelavi in uživanju fig. "Ker nobeno dejanje ni zaleglo, se je Krajevna skupnost Jagodje-Dobrava odločila, da bo pristopila k reševanju problematike z ureditvijo tržnice lokalnih pridelovalcev," pravi Gergeta.

BONUS VIDEO: Se sprašujete, kaj imata skupnega prestolnica Slovenske Istre in prestolnica Gane?

Aprila lani se je tako krajevna skupnost prek Javnega zavoda za spodbujanje podjetništva in razvojne projekte občine Izola prijavila na javni razpis Las Istre s projektom izgradnje tržnice lokalnih pridelovalcev Loreto, partnerji spremljajočih programov v projektu pa so Krajinski park Strunjan, zavod Zemlja in morje ter Ljudska univerza Koper. Projekt so prejšnji teden na seji potrdili tudi občinski svetniki.

Krajevna skupnost pristopa k izgradnji tržnice na lastnem zemljišču, v ta namen je pridobila Evropska sredstva v višini 55.391 evrov od celotne vrednosti investicije, ki znaša 79.788 evrov, razliko pa bodo financirali iz lastnih sredstev krajevne skupnosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  07 .06. 2022 ob  21: 29
Že velikokrat so poizkusili urediti zaveve, tako domači kmetje, kot tudi tisti domačini, ki so jim odstopili svoj del zemlje, da so sploh lahko prodajali domače sadje. Tako je bila na desni strani ceste, nasproti gostišča Jasna, domača stojnica, kjer si dobil skorajda vse domače, a prizvok je bil na domačem sadju in zelenjavi. Dobil si domala vse, od krompirja, paradižnika, solate, malancan, bučk, jabolk, hrušk, sliv, pa tudi kaki ter žižule. Toda to malo domačo stojnico so obkrožile stojnicami s sadnem in zelenjavo neznanega ozvora, ponudili bolj ugodne "dumpinške" cene, tako, da se jim ni več splačalo prodajati in ohranjati dejavnost. Samo upamo lahko, da bo sedaj mnogo bolje oganizirano, da bi ne prišlo spet do težav, pa tudi samo smo spoznali, kolik je vrednost domačega in iz domačih logov.