V IZOLSKI BOLNIŠNICI AKTIVNO OKUŽENIH 50 ZAPOSLENIH: V roku enega tedna bodo testirali vse

Izola

Novi koronavirus je vdrl tudi v Splošno bolnišnico Izola, kjer je aktivno okuženih okoli 50 zaposlenih. V roku enega tedna bodo sicer testirali vse zaposlene, je pojasnil strokovni direktor bolnišnice Dušan Deisinger. Medtem v izolski bolnišnici trenutno zdravijo 57 bolnikov s covidom-19.

V izolski bolnišnici je trenutno aktivno okuženih okoli 50 zaposlenih vseh profilov, sicer pa jih je nekaj okužbo že prebolelo in so se vrnili na delo. S torkom so začeli sistemsko testirati vse, od zaposlenih v strežbi in tehničnih delavcev do zdravnikov in uprave. V približno tednu dni bodo predvidoma testirali vse od okoli 860 zaposlenih, je navedel Deisinger.

V bolnišnici trenutno sicer zaradi novega koronavirusa zdravijo 57 oseb, od tega je 53 bolnikov v akutni bolnišnični obravnavi, štirje pa so na intenzivni negi.

Skupno je v izolski bolnišnici na voljo 75 covidnih postelj, kar vključuje tudi dodaten oddelek, kjer so nameščeni bolniki z blažjim potekom bolezni oziroma osebe, ki so bile pozitivne na virus, pa morda ne kažejo simptomov.

Kapacitet dodatnega oddelka sicer niso v celoti izkoristili, je še povedal strokovni direktor bolnišnice. Izrazil je upanje, da jim glede na to, da število bolnikov pada, to niti ne bo treba storiti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  02 .12. 2020 ob  14: 21
Po podatkih (Kacin - 2.12.2020) je v bolnišnicah včeraj zaradi covida umrlo 42 bolnikov, v DSO-jih 15 bolnikov.

ZAKAJ pristojni NE prisluhnejo Mitji Vilarju, Alojzu Ihanu, Alešu Krulcu, Mateju Kanduču in Anžetu Božiču iz IJS-ja?

Imunolog in mikrobiolog Alojz Ihan prav tako meni, da lahko klimatske naprave pripomorejo k hitrejšemu širjenju virusa sars-cov-2. "Po zimsko-letnih teorijah o dometu virusa klime niso najboljše. Takoj, ko je zrak suh, in klime zrak v prvi vrsti sušijo, se te kapljice v zraku zelo hitro zmanjšajo v mikrokapljice, ki nato lebdijo in v zraku potujejo dlje. Zato klima z dobrim filtrom deluje v redu, če pa gre za slabše filtre, je zgodba drugačna," je dejal Ihan.
To, kar počne klima, torej suši zrak in ga spravi v gibanje, po njegovih navedbah povečuje domet virusa. "Ravno zato so začeli tako hitro prizemljevati letala, saj tam ves čas kroži suh zrak. Če se okuži eden, se lahko hitro tudi drugi in tako naprej," je še zaključil Ihan.
Ključna je strokovno izvedena dezinfekcija
Aleš Krulec iz Zbornice sanitarnih inženirjev Slovenije pa je pojasnil, da imajo največje bolnišnice kombiniran sistem prezračevanja in hlajenja. Sanitarni inženirji sicer opravljajo profesionalne tople in hladne dezinfekcije zraka, površin ter opreme prezračevalnih sistemov. Opozoril je tudi na nestrokovno izvedene dezinfekcije klimatskih naprav, zaradi česar potem inšpekcija "ne more izkazati potrdila o uspešnosti in zanesljivosti postopkov v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih in ostalimi akti ter strokovnimi standardi".(vir: Regional obala)